Nieuws

De binnentuin van het Gemeentemuseum in Den Haag ondergaat momenteel een grote metamorfose, waarbij het museum wordt verrijkt met een groots glazen atriumdak. Aan het monumentale gebouw van H.P. Berlage (1859-1934) ligt een geometrisch ontwerpsysteem ten grondslag dat gebaseerd is op de bakstenen koppenmaat van 110 millimeter. Deze maatsystematiek en het gedachtegoed van Berlage vormen een belangrijk uitgangspunt in het architectonische ontwerp van Braaksma & Roos Architecten voor de overdekte binnentuin. Het abstracte glazen dak boven de staalconstructie van kolommen en balken is een verwijzing naar Berlage. Vanwege het uitdagende volledig glazen dak is Octatube uit Delft als specialist in dragende glasconstructies al in een vroeg stadium in het bouwteam betrokken bij haalbaarheidstudies en de ontwerpvarianten. Voor deze ‘Design & Build’ opdracht treedt Octatube tevens op als hoofdaannemer.

De constructie van het glazen dak bestaat uit 227 witte glazen vinnen, waarvan de helft hangt aan transparante glazen hoofdvinnen in lengtes tot 10,3 meter. De opbouw is drie of vier lagen gehard extra helder ijzerarm glas met deels dubbele witte translucente folie. De glasvinnen zijn afgedekt door geïsoleerde glaspanelen. Er is bewust gekozen om alle glascomponenten in ijzerarm glas te maken, waardoor ze extra transparant zijn en in de binnenruimte geen verkleuring van objecten veroorzaken. Het isolatieglas voor dak en gevel bestaat uit circa 1.300 vierkante meter ijzerarm glas met voor het dak een gelaagde binnenruit, een zonwerende 62/29 coating en Argon gas gevulde spouw. Leveranciers en precieze coatings zijn nog vertrouwelijk en worden vrijgegeven bij oplevering.

Het dak wordt gedragen door acht stalen kolommen, maar de belastingen (zoals van sneeuw) worden voor een deel ook afgedragen op het monumentale museumgebouw. Behalve de vooruitstrevende glasdetaillering biedt de overkapping en renovatie van de binnentuin ook uitdagingen met betrekking tot hemelwaterafvoer, het binnenklimaat, koeling, elektra voorzieningen, akoestiek en brandveiligheid. De interdisciplinaire aanpak van het bouwteam leidt tot integrale oplossingen van deze thema’s. Het ontwerp en de bouw van het project zijn nauw afgestemd met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Monumentenzorg, de Welstand, en de gemeente Den Haag. Met de integratie van verschillende specialismen wordt de bouwtijd zo kort mogelijk gehouden en de overlast voor het museum beperkt. Begin oktober zijn de voorbereidende werkzaamheden gestart. Er is reeds een extra bouwvloer opgebouwd waardoor het mogelijk is om – in de aanstaande winterperiode – op twee niveaus tegelijk te werken: op de begane grond en ter hoogte van het dak. De binnentuin werd door Berlage altijd gezien als ontmoetingsplaats voor de bezoekers van het museum in de zomer. Deze functie wordt straks weer – door alle seizoenen heen – in ere hersteld. De oplevering staat gepland op 14 maart 2014. Meer informatie: www.octatube.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.