Nieuws
schakelbaar glas

Het aan de NYSE beursgenoteerde Avery Dennison heeft een belang genomen in het Israëlische Gauzy, producent van films voor schakelbaar glas. Avery is wereldwijd producent van kantoorartikelen, waaronder zelfklevende etiketten, een van 1935 daterende uitvinding van R. Stanton Avery, oprichter van het bedrijf. Hoe groot het belang is, is niet bekend gemaakt. De samenwerking maakt het voor Gauzy makkelijker haar producten sneller te doorontwikkelen en op de markt te brengen.

Het schakelbaar glas van Gauzy, ook wel smart glass genoemd, wordt gemaakt op basis van liquid crystal en wordt dan ook ook onder de naam Liquid Crystal Glass (LCG) op de markt gebracht. De door het Israëlische bedrijf ontwikkelde en gepatenteerde technologie maakt het mogelijk de transparantie van glas te sturen. De ‘slimme kristal vloeistof’ zit tussen het glas en kan op afstand worden aangestuurd, zowel over het gehele oppervlak als in delen ervan. Het effect is vergelijkbaar met dat van elektrochroom glas en zelfs ingebouwde jaloezieën of lamellen.
 Het product is klaar voor toepassing in etalages, koelkastdeuren, scheidingswanden, autoruiten en zelfs op projectieschermen. De mogelijkheden zijn enorm, aldus Gauzy, zoals een wijnkast die wijn in het donker bewaart maar met een druk op de knop transparant wordt of een dimbare autoruit. Inmiddels is er ook een glaspaneel op de markt met ‘blinds’ van 1 x 1,8 meter. Gauzy brengt binnenkort een nieuw product op de markt dat gebruik maakt van dezelfde techniek en dezelfde eigenschappen heeft als het origineel, met dat verschil dat dit nieuwe product achteraf kan worden aangebracht op bestaande glasoppervlakken. Maakt het originele product gebruik van gelamineerde techniek, dat het glas zwaar en duurder maakt, de nieuwe variant wordt op het glas aangebracht en is daarmee lichter en goedkoper. Op de site van Gauzy staat een leuk filmpje dat de mogelijkheden van de techniek toont.

Zie ook ons artikel over schakelbaar glas.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.