Goed Fout

Ja en nee, in de geharmoniseerde Europese productnormen voor glas worden er geen eisen gesteld aan het verplicht markeren van het brandwerend glas zelf. Wel dient op het CE-label en DoP (Declaration of Performance) aangegeven te worden wat de brandwerende prestatie is. Echter in de praktijk geldt dat alle fabrikanten van brandwerend glas hun producten voorzien van een fysieke markering op het glas zelf waarvan het brandwerend glastype en de classificatie te herleiden is. Anders is het product voor controlerende instanties, maar ook voor de glaszetter niet te herkennen. Deze verplichting van het fysiek markeren van hun producten wordt door de fabrikanten ook opgelegd aan alle verwerkers van hun producten, zoals isolatieglasfabrikanten of glasbedrijven die brandwerend glas op maat snijden of zagen. Het enige brandwerend glasproduct dat zonder fysieke markering is geleverd, is spiegeldraadglas. Aangetroffen brandwerend glas zonder ‘stempel’ of markering op het glas dient dan in eerste instantie ook als niet-brandwerend beschouwd te worden.

Over de auteur Roman Abrahams is adviseur bij Peutz Geveltechniek en komt tijdens inspecties veel goede, foute en goed foute glasoplossingen tegen. In de rubriek ‘Goed Fout’ deelt hij zijn ervaringen van bijzondere of veel voorkomende glasproblemen uit de praktijk.

1 reactie op “Moet er op brandwerend glas een stempel zitten?

  1. Arian schreef:

    Vraag: als het merkteken van 30 min brandwerend glas op zijn kop staat dus ipv aan de onderzijde aan de bovenzijde is geplaatst is dit een rede om de beglazing af te keuren omdat dit dan niet zou voldoen, mijn inziens zit er geen boven en onderkant aan de beglazing.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.