Goed Fout
glasbalustrade

Een glasbalustrade met een samenstelling van twee maal 15 millimeter thermisch gehard glas met PVB tussenlaag ondergaat de glasparelzakslingerproef . De balustrade voldoet rekentechnisch aan alle eisen maar toch breken beide glasbladen en zakt het glas als een deken over de rand. Wat is er aan de hand? En die glasparelzakslingerproef, moet die nog steeds?

Het korte antwoord is ja. Bij een betonnen borstwering waarbij het glas letterlijk in het beton was gedrukt, bleek de stijfheid te groot om een goed resultaat bij de slingerproef te halen. Zelfs bij een samenstelling van twee maal 15 millimeter gehard glas met PVB tussenlaag braken beide bladen en zakte de ruit als een deken over de rand. Toch was deze samenstelling op papier ruimschoots sterk genoeg om de voorgeschreven statische belastingen te weerstaan. Pas nadat tussen ruit en beton 5 millimeter EPDM als buffer werd toegepast, was de constructie bestand tegen de stootbelasting. Overigens kon dit zelfs met een dunnere samenstelling van twee maal 12 millimeter gehard glas.

Lees het uitgebreide antwoord in Glas in Beeld, nr. 4 – september 2017. Nog geen abonnee? Vraag hier een proefexemplaar op.

3 reacties op “Glasbalustrade altijd testen

 1. Arno Al schreef:

  breukpatroon ziende doet mij twijfelen of het glas wel thermisch gehard is !
  lijkt me half-gehard ??

 2. Thomas schreef:

  Het lijkt mij ook niet de juiste foto. Want wie gebruikt er bij 2 zijdige inklemmig 15.15.2 als glas vulling?

 3. Roman Abrahams schreef:

  Er is inderdaad gebruik gemaakt van een andere foto voor dit nieuwsbericht dan de situatie waar in het volledige artikel over wordt geschreven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.