Nieuws
vlakglasrecycling

De dertien bouw-, schilders-, kozijnfabricage- en timmerbedrijven die ontheffing hebben gevraagd op de algemeen verbindend verklaring inzake de afvalbeheersbijdrage voor vlakglas (AVV Vlakglas) hebben nul op hun rekest gekregen. Dit heeft de Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat bekend gemaakt bij publicatie in de Staatscourant van 14 juni. De recyclingbijdrage op isolatieglas die op de Nederlandse markt wordt gezet is 30 cent per vierkante meter. Het is de tweede keer dat een aantal bedrijven tevergeefs onder die bijdrage uit probeert te komen.

Een jaar terug vernietigde de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State een aantal besluiten tot ontheffing van AVV Vlakglas (ECLI: NL: RVS:2018:2336). Daarmee kwam een einde aan de ontheffing die een aantal importeurs van de staatssecretaris had gekregen voor de afdracht van de recyclingbijdrage op isolatieglas. Als gevolg van de vernietiging van de ontheffingen zijn de betrokken aanvragen en reeds ter inzage gelegde ontwerpbesluiten tot ontheffing nu opnieuw beoordeeld, met hetzelfde resultaat. Directeur Cor Wittekoek van Vlakglas Recycling Nederland (VRN) in een reactie: ‘Dit besluit betekent voor VRN dat we ongestoord verder kunnen gaan met de inzameling van vlakglas in Nederland. We gaan ons nu inzetten voor een nog hoogwaardigere vorm van recycling.’

Tot 1 oktober 2018 was de recyclingbijdrage nog 40 cent. VRN heeft bij de inwerkingtreding van de nieuwe AVV Vlakglas in 2016 met het ministerie afgesproken dat ze ernaar zou streven de recyclingbijdrage te verlagen. Dat is vorig jaar haalbaar gebleken door permanente kostenverlaging en een structurele hogere opbrengst. Het bestuur van VRN streeft ernaar om de recyclingbijdrage in de toekomst verder te verlagen. ‘Voorwaarde hierbij is dat de kwaliteit van de inzameling en recycling van vlakglasafval alsmaar wordt verbeterd. Daar doen we ons uiterste best voor’, aldus Wittekoek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.