Nieuws
Scheuten

Het Zwitserse familiebedrijf Glas Trösch is van plan om het Nederlandse Scheuten International te verwerven van de huidige aandeelhouder, private-equity investor Value Enhancement Partners (VEP). De overname is onder voorbehoud van goedkeuring door de Mededingingsautoriteiten. Ook is de ondernemingsraad van Scheuten om advies gevraagd. De acquisitie omvat het gehele Scheuten concern, inclusief alle dochterondernemingen in Nederland, Duitsland en België en alle betrokken medewerkers, aldus Scheuten vanochtend op haar site.

De overname is opmerkelijk gezien de nog maar recente overname, in 2017, van Scheuten door VEP. Toen meldde Scheuten dat ‘met de verkoop de onafhankelijkheid gegarandeerd blijft, nemen we definitief afscheid van oude lasten uit het verleden en wordt de weg vrijgemaakt voor een solide toekomst met een verbeterde financiële situatie.’

Geen veranderingen bij Scheuten

Scheuten is in 1950 opgericht door Jacques Scheuten, in februari 2019 overleden. Het bedrijf richt zich vanaf de start op de veredeling van vlakglas en behoort tot de top vijf van onafhankelijke glasbedrijven in Europa. De groei loopt parallel met de innovatie van glasproducten. Scheuten is in 1970 één van de eerste producenten van isolatieglas. Het assortiment verbreedt zich met gelaagd glas (1983), gehard glas (1990) en gecoat glas (1995). Vanaf 2002 richt Scheuten zich ook op de ontwikkeling en productie van hoogwaardige zonne-energiesystemen (Optisol gebouw-geïntegreerde glas-glas zonnepanelen – BIPV). Scheuten is hoofdzakelijk actief in Nederland, België en Duitsland voor de woning- en utiliteitsbouw. Projectmatig (design, engineering) is het bedrijf daarnaast ook buiten Europa actief, waaronder de USA, UK, Rusland, Australië en het Midden-Oosten. Daartoe heeft Scheuten meerdere vestigingen (productielocaties en sales organisaties) in zowel Nederland (3), België (1) als Duitsland (3), waaronder de dochterondernemingen BGT Bischoff Glastechnik in Bretten (D) en SITEC Produktions in Waghäusel (D) en een joint venture met Mediaglass. Als gevolg van de overname door Glas Trösch zullen er geen veranderingen met betrekking tot personeel en lopende activiteiten zijn, zo meldt Scheuten op haar site. Scheuten zal zich blijven concentreren op haar drie kernactiviteiten isolerende beglazing, projecten en industrieel basisglas. ‘Het management van beide ondernemingen verheugt zich op de nieuwe mogelijkheden en synergie die ook voor de klanten kunnen ontstaan’, aldus Scheuten.

Glas Trösch gestaag gegroeid

Glas Trösch is een van origine Zwitsers bedrijf maar inmiddels een wereldwijde speler in de glassector met onder meer twaalf vestigingen in Zwitserland, productiefaciliteiten in Duitsland, Polen en de Oekraïne en vier Euroglas-floatfabrieken. Sinds de oprichter van het bedrijf Johann Friedrich Trösch in 1905 naam maakte als glasspecialist, heeft het bedrijf zich gestaag ontwikkeld. Niet alleen in Bützberg, de plaats van oprichting en het hoofdkantoor van het bedrijf. Maar op meer dan zestig locaties in Zwitserland, Duitsland, Frankrijk, Polen, Moldavië, Oekraïne, Hongarije, Turkije, Tsjechië, Slowakije en de VS. Na in de loop der jaren gestart te zijn met het isoleren, lamineren, harden en coaten van glas nam Glas Trösch onder de vlag van Euroglas in 1995 in Hombourg, Elzas haar eerste floatoven in gebruik.

Het bedrijf staat dan met Erich Trösch onder leiding van de vierde generatie. Deze eerste Euroglas-vlakglasfabriek heeft een dagelijkse productie van 500 ton glas. In dat jaar, negentig jaar na de oprichting, werken er ongeveer 1.380 mensen voor het familiebedrijf. In 1997 wordt de tweede glasfabriek gebouwd in Haldensleben, in de buurt van Maagdenburg. Vier jaar later verhoogt de acquisitie van de Schwabenglas Group in Duitsland het aantal werknemers van Glas Trösch tot 2.500 werknemers wereldwijd. In 2006 wordt in Osterweddingen, Duitsland, een derde Euroglas-fabriek ingehuldigd en drie jaar later volgt in Ujazd, Polen, de vierde en grootste floatglasfabriek. De site heeft een dagelijkse productie van 1.000 ton vlakglas. Na diverse overnames in de Oekraïne en Polen, zowel op het gebied van isolatieglasproductie als de fabricage van autoglas, groeit het aantal medewerkers tot 5.100. Het bedrijf staat momenteel onder leiding van Fabian Zwick die in 2018 de functie van CEO overnam van ​​Erich Trösch, vandaag nog steeds voorzitter van de raad van bestuur van Glas Trösch Holding. Bij Scheuten werken circa 800 mensen, waarmee het totaal aantal medewerkers van de Glas Trösch Groep op een kleine 6.000 komt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.