Nieuws

UNETO-VNI, de ondernemersorganisatie voor de installatiebranche en de technische detailhandel, is van mening dat brandweerlieden bij het blussen van zonnepanelen geen enkel reëel gevaar lopen op elektrocutie. Hiermee reageert de installateursvereniging op een uitspraak van het Nederlands Instituut voor Fysieke Veiligheid (NIFV), dat beweert dat brandweerlieden een fatale schok kunnen oplopen bij het blussen van een beschadigd zonnepaneel.

Volgens UNETO-VNI zijn de opmerkingen van het NIFV gebaseerd op drijfzand en is de veiligheid van brandweerlieden bij het blussen van zonnepanelen niet in het geding. Specialist Elektrotechniek Epko Horstman van de brancheorganisatie: 'De kans dat een brandweerman tijdens het blussen van zonnepanelen wordt geëlektrocuteerd is nihil. De uitspraken van het NIFV missen elke grond. De organisatie kan zelfs geen enkele onderbouwing geven voor haar uitspraken'.  

Volgens de technisch specialist van UNETO-VNI is het technisch gezien nagenoeg onmogelijk dat bij brand elektrocutie optreedt door een zonnepaneel. Horstman: Dat kan alleen als aan een aantal voorwaarden wordt voldaan, dat in de praktijk nooit tegelijkertijd voorkomt. Zo zou de isolatie van de kabel tussen het paneel en de omvormer moeten zijn weggesmolten. Vervolgens moet er in de kabel ruimte blijven bestaan tussen de blootliggende (+)plus en de (-)min-aders en zou een brandweerman, die bovendien geen schoenen en handschoenen draagt, zowel de (+)plus als de (-)aders tegelijkertijd moeten aanraken. Zo'n situatie zal zich in de praktijk nooit voordoen'. Volgens het NIFV zou de kans op een fatale schok nog groter zou zijn in combinatie met water. Horstman: 'Dit is pertinent onjuist. Als er water terechtkomt op de door brand beschadigde beide aders, wordt er kortsluiting veroorzaakt en is er geen gevaarlijke spanning meer aanwezig'.

UNETO-VNI hecht groot belang aan de veiligheid van technische installaties, waaronder zonnepanelen. Om de veiligheid, te waarborgen hebben UNETO-VNI vertegenwoordigers zitting in normcommissies en ontwikkelt de brancheorganisatie opleidingen en trainingen voor onder andere monteurs. Horstman: 'Als de installatie door een deskundige is aangelegd volgens de geldende eisen en correct wordt onderhouden, kunnen klanten erop vertrouwen dat de geïnstalleerde zonnepanelen bij brand geen enkel risico op elektrocutie opleveren'.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.