Nieuws
glasgevel
Foto: The Green Village

Geïnspireerd door noodzakelijke bezuinigingen ontwierpen ABT, Si-X en Mecanoo een constructieve glasgevel voor het Co-Creation Centre in Delft. Hierdoor kon de dragende constructie van het gebouw achterwege blijven en werd niet alleen geld bespaard maar ook materiaal. Qua constructiematerialen is glas bijzonder want het dient als gevelinvulling om licht door te laten én kan constructief worden gebruikt. Door deze dubbele functie kan op materiaal bespaard worden. Maakt deze dubbelrol het materiaal duurzamer dan andere bouwmaterialen? 

Het oorspronkelijke ontwerp voor het Co Creation Centre bestond uit dragende glazen spanten en glazen windverbanden en een niet-dragende gevel van triple glas met glazen windvinnen. In het uitgevoerde ontwerp zijn de dragende spanten en de glazen windverbanden achterwege gelaten door het triple glas als stabiliteitselement te gebruiken en de glazen windvinnen als verticale dragers. Dit leverde een besparing op van 300.000 euro. Hiermee werd het project financieel haalbaar.

In de jongste uitgave van Glas in Beeld, die deze week verschijnt, uitgebreid aandacht voor dit onderwerp. Nog geen abonnee? Vraag hier een proefexemplaar op.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Glas in Beeld: professioneel, technisch & inspirerend

Volg de ontwikkelingen in de glasbranche op het gebied van gebruik van vlakglas zoals: brandwerend-, energiebesparend- en veiligheidsglas.

Abonneer nu en ontvang 6 keer per jaar het vakblad Glas in Beeld.