Goed Fout
glazen U-profielen

Onlangs is een deel van de glasprofielen in de gevel van het Educatorium te Utrecht aan de bovenzijde naar binnen bewogen. Het gebouw is opgeleverd in 1999. Het geveldeel waar de schade is ontstaan, bevindt zich ter hoogte van de eerste en tweede verdieping. In opdracht van Universiteit Utrecht heeft Peutz Geveltechniek een onderzoek ingesteld om de oorzaak te kunnen bepalen. Uit gegevens van het KNMI blijkt dat ten tijde van het optreden van de schade in De Bilt windsnelheden zijn gemeten van 17 m/s (windkracht 8).

Het Educatorium heeft een rechthoekige plattegrond en heeft een hoogte van circa 18 meter. De oost- en westgevel zijn circa 52 meter breed. De noord- en zuidgevel hebben een breedte van circa 76 meter. Aan de oostzijde staat het gebouw in verbinding met het gebouw Transitorium 1. Aan de zuidzijde van het Educatorium bevindt zich het Willem C. van Unnik-gebouw (hoogte 75,7 m). Het geveldeel waar zich de schade heeft voorgedaan, is voorzien van een gevelbekleding bestaande uit glazen U-profielen van het type Profilit (dubbelwandige toepassing). De glaselementen zijn aan de onder- en bovenzijde opgelegd in een aluminium kozijnprofiel. De kozijnprofielen aan de bovenzijde van de profielen zijn op hun beurt gemonteerd op stalen hoekprofielen die met de achterliggende staalconstructie bevestigd zijn. Aan de onderzijde zijn de kozijnprofielen tegen een houten stellat geschroefd. De gevel vormt een afscheiding tussen binnen en buiten.

In de jongste uitgave van Glas in Beeld, die deze week verschijnt, leest u het volledige artikel in de rubriek ‘Goed Fout’. Auteur is ir. Mathijs van de Vliet van Peutz Geveltechniek. Nog geen abonnee? Vraag hier een proefexemplaar op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.