Nieuws

De omzetten in de bouwsector zijn voor het vierde kwartaal op rij gedaald. Bijna een kwart van de bedrijven noteert per saldo een lagere omzet in het laatste kwartaal 2009 dan een jaar eerder. Ook voor het nieuwe jaar zijn de verwachtingen somber. Alle marktpartijen verwachten de eerste drie maanden van 2010 per saldo een omzetdaling ten opzichte van het jaar ervoor. Een aantal marktpartijen verwacht wel per saldo dat het nulpunt dichterbij komt. Dit blijkt uit de Bouwbarometer van USP en BouwKennis.

Hoewel Nederland inmiddels officieel uit de recessie is, zal de bouwkolom voorlopig last blijven houden van een tegenvallende bouwproductie. Dit blijkt ook uit de Bouwbarometer. In het vierde kwartaal van 2009 slinkt de omzet van veel partijen ten opzichte van een jaar eerder. Voor het begin van 2010 verwacht een meerderheid van de partijen bovendien per saldo dat de omzet daalt. De omzet van alle partijen in de bouwkolom daalt per saldo in het laatste kwartaal van 2009. Bij aannemers B&U en handelaren is deze daling per saldo het grootst. Installateurs (-11%) beperken de daling het sterkst. Voor de eerste drie maanden van 2010 verwachten alle marktpartijen per saldo een omzetdaling ten opzichte van het vorige jaar. De verwachtingen zijn bij diverse partijen wel een stuk positiever dan de waargenomen ontwikkelingen in het vierde kwartaal. Ook in de vorige Bouwbarometer waren de verwachtingen relatief rooskleurig. De ervaring leert echter dat verwachtingen vaak te hooggespannen zijn. Per saldo dacht slechts een op de tien bedrijven vorig kwartaal dat de omzet in het vierde kwartaal van 2009 zou dalen ten opzichte van een jaar eerder. Achteraf gezien blijkt dit per saldo voor 23 procent van de bedrijven te gelden. Het optimisme kan echter ook betekenen dat bouwende partijen vorig kwartaal te vroeg op herstel rekenden, en dat dit tegenviel, maar dat ze de hoop hierop wederom uitspreken.

Afbouwers en aannemers B&U zijn het minst positief in hun verwachting voor het eerste kwartaal van 2010. Het is opvallend dat architecten relatief goede verwachtingen hebben (-4%), aangezien ook het begin van de pijplijn nog altijd zwaar gebukt gaat onder de recessie. Dit zou een eerste indicatie van herstel kunnen zijn. Voor het vierde kwartaal hadden architecten per saldo echter precies dezelfde verwachting, die achteraf gezien veel te positief was. Ook hier geldt dat het herstel misschien langer duurt dan verwacht. Hierbij moet ook opgemerkt worden dat het nog maar afwachten is binnen welke marktpartij de herstellende economie het eerst voor stijgende omzetten zorgt. Voor een groot aantal projecten geldt dat de productie na de ontwerpfase stokte. Wanneer deze projecten doorgang vinden zijn het vooral de bouwende partijen die hiervan profiteren en niet de architecten. De gemiddelde bouwsom van de orderontvangsten van architecten in de woningbouw daalt in ieder geval al heel 2009 flink. Hierbij past wel de kanttekening dat er vergeleken wordt met het eerste kwartaal van 2009. Vanwege hun positie in de keten ondervonden architecten toen al sterk de negatieve gevolgen van de crisis. Meer informatie: www.bouwkennis.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.