Nieuws
thermochrome coatings

De innovatieve thermochrome coatings van het Brightlands Materials Center (BMC) gaan een volgende fase in. (BMC is een samenwerkingsverband tussen TNO en de Provincie Limburg. Zowel de thermochrome coating voor energie efficiënte beglazing als de coating voor vuilafstotende gekleurde PV-panelen verlaten het laboratorium. Ze worden via het project LEEF binnenkort toegepast in twee pilots.

Enkele glasbedrijven nemen deel aan LEEF dat met subsidie van Europa tot stand is gekomen: Glass for Glass voor het inbranden van het glas en Vindico voor het beschermen van de PV-panelen.

LEEF met thermochrome coatings

Met schakelbaar glas, ook wel dynamisch of slim glas genoemd, is het mogelijk de lichtdoorlatendheid van een glazen gevel te veranderen. Zo is het mogelijk de kleur, lichtintensiteit en warmtedoorlatendheid van een façade aan te passen, bijvoorbeeld om dynamisch in te spelen op de weersomstandigheden en dus met name geschikt voor gematigde klimaten zoals in Nederland. Van de bestaande oplossingen heeft thermochroom glas als voordeel dat het geen stroom verbruikt.

Ing. Eugène Veerkamp, Senior Business Developer van BMC in Geleen, en ir. Detlev Keijdener, Projectmanager bij Laudy Bouw & Ontwikkeling uit Sittard, praten ons in Glas in Beeld bij over de werking van de thermochrome coatings en de status van LEEF. Gert-Jan van Dijken van Glass for Glass licht de reden van zijn deelname toe. Naast Brightlands Materials Center, Laudy en Glass for Glass zijn Vindico, TNO en MCC Installaties deelnemers aan LEEF.

In de nieuwe Glas in Beeld (#2 – april 2021) die volgende week verschijnt, lees je het volledige artikel. Nog geen abonnee? Neem hier een abonnement.

1 reactie op “Thermochrome coatings Brightlands Materials Center van lab naar pilot

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.