Nieuws
slimme ramen

Brightlands Materials Center ontwikkelt in het OP-Zuid project LEEF twee innovatieve, energiebesparende coatings. Dit zijn SunSmart slimme ramen en vuilafstotende gekleurde BIPV.  De coatings verlaten nu het lab en worden geïntegreerd in gebouwen. De commercialisering van de coatings is mogelijk omdat de partners bestaan uit materiaalproducenten en eindgebruikers. De plotlijn voor de productie van dergelijke coatings is tegen gereduceerd tarief beschikbaar voor het MKB. 

BIPV: gekleurde zonnepanelen Groene Loper

Binnen het LEEF project zullen 300 vuilafstotende gekleurde zonnepanelen worden geproduceerd. Ze worden geïntegreerd in bewoonde gebouwen binnen De Groene Loper in Maastricht. Vanwege de gekleurde coating is het mogelijk om de gebouwen een bijzondere uitstraling te geven. Bovendien worden de panelen tegen de muren van de gebouwen geplaatst en niet op het dak. Ze maken op die manier optimaal gebruik van zonne-energie. De prestaties van de vuilafstotende gekleurde BIPV-panelen zullen worden gemonitord gedurende en na afloop van het LEEF project.

Slimme ramen SolarBeat

Naast de BIPV worden er twee slimme ramen geproduceerd en geïntegreerd in test-gebouwen van TNO op SolarBEAT in Eindhoven. Deze thermochromische SunSmart coatings zorgen ervoor dat in de winter minder energie wordt verbruikt voor het verwarmen van een huis. In de zomer is er minder energie nodig voor het koelen. Op labschaal en met gebouw energiesimulaties is vastgesteld dat deze nieuwe technologie een grote impact kan hebben op het energieverbruik van een gebouw. Ook is duidelijk dat ze het beste werken in een klimaat zoals we in Nederland kennen. De prestatie van dit thermochrome dubbel glas zal worden gemonitord gedurende en na afloop van het LEEF project.

Duurzame oplossingen

In het Parijsakkoord is de transitie naar een klimaatneutrale gebouwde omgeving één van de hoofddoelen. Duurzame energieopwekking en energiebesparing in de gebouwde omgeving zijn essentieel voor het bereiken van de afgesproken doelstellingen. De energiebesparende coatings dragen hieraan bij. De pilotlijn, die in dit project wordt ontwikkeld en aangeschaft, wordt tegen een redelijk tarief ter beschikking gesteld aan regionale bedrijven. Doel en doelgroep: het MKB helpen te ontwikkelen en opschalen. Afgeleid doel: de lokale industrie stimuleren. 

Brightlands Materials Center

Brightlands Materials Center is een samenwerkingsverband tussen TNO en de Provincie Limburg. In het project LEEF werkt Brightlands Materials Center samen met diverse projectpartners waaronder Vindico, Glass for Glass, MCC en Laudy Bouw.

Lees ook onze artikelen over Brightlands Materials Center en schakelbaar glas.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.