Ga naar hoofdinhoud

Glas Award nominaties bekend, uitreiking op 16 september

Foto: Ossip van Duivenbode voor Boijmans Van Beuningen

Op 16 september 2021 reikt Bouwend Nederland Vakgroep GLAS voor de tiende keer de Glas Award uit. De jury heeft uit de 24 inzendingen vijf projecten genomineerd. De uitreiking is in besloten kring en live te volgen. De leden van Bouwend Nederland Vakgroep GLAS zullen uit de vijf genomineerde projecten de winnaar van de Glas Award kiezen. Naast de Glas Award worden ook de Innovatie Award en de Aanmoedigingsprijs uitgereikt.

Genomineerden Glas Award

  • Kantoorgebouw Pharos te Hoofddorp, ingestuurd door Pilkington Nederland
  • The Looking Glass te Amsterdam, ingestuurd door Octatube
  • St. Nicolaaskerk te Denekamp, ingestuurd door Versteeg – Zichtbaar in glas
  • Depot Boijmans van Beuningen te Rotterdam, ingestuurd door ABT
  • Fietsenstalling KJ Plein te Den Haag, ingestuurd door Glasdesign

Kantoorgebouw Pharos

De gevel van dit door CUBE architecten ontworpen kantoor heeft een innovatief karakter vanwege de duurzame componenten en de slimme sturing die geïntegreerd wordt in de vliesgevel, ook wel de Smartskin genoemd. Het bedrijf PHYSEE heeft de Smartwindow componenten geleverd die energie opwekken en met sensoren de gevelfuncties kunnen aansturen voor een aangenaam klimaat. Daarbij wordt het gecombineerd met Pilkington Insulight met ScreenLine met interne motor (jaloezieën tussen glas). De ruiten bestaan uit dubbelglas met een in de afstandhouder geïntegreerde fotovoltaïsche cel (PV) plus sensoren die temperatuur, licht, luchtdruk en luchtvochtigheid kunnen registreren. Met die data kunnen al dan niet in het kozijn geïntegreerde gevelfuncties worden aangestuurd. Lees meer over dit project in Glas in Beeld.

The Looking Glass 

In The Looking Glass, een ontwerp van UNStudio en Arup Amsterdam, dalen drie gebogen glaspanelen af van de bovenverdiepingen. Ze doen denken aan opwaaiende stoffen. RVS profielen tussen de panelen creëren de glazen doosvorm. Octatube was verantwoordelijk voor de technische uitwerking van het ontwerp, assemblage en de montage. De panelen zijn constructief verkit. Doordat het glas naar buiten toe uitkraagt, moet de siliconenverlijming bestand zijn tegen permanente trekspanningen en daarnaast toleranties in temperatuur- en materiaalverschillen kunnen opvangen. Dit bracht een constructieve uitdaging met zich mee waar uitgebreide berekeningen aan te pas moesten komen. De glazen ‘boxen’ van (bxh) 2 x 8,5 meter beginnen op dezelfde rooilijn als de aangrenzende bouw en kragen naar boven toe uit naar buiten. Vanwege de complexe vorm, de gewenste visuele kwaliteit en de minimale maattoleranties zijn de panelen uitgevoerd in gelamineerd, ongehard, low-iron glas. Lees ook het bericht op onze site.

St. Nicolaaskerk

Versteeg Glas heeft een zo transparant mogelijke glazen scheidingswand bedacht om een klein deel van de kerk af te scheiden. Voor het inmeten is gebruik gemaakt van een 3D laserscanner die een ‘point cloud’ genereert. Het constructieve ontwerp is van Klaas Schouwstra (Arsycon). Hij koos ervoor om het glas niet op te hangen met kabels en spiders, maar om het te stapelen. Schouwstra kwam met het inventieve idee om de stalen UNP ligger te togen. Deze zakt onder invloed van het glasgewicht terug naar een vlakke horizontale lijn. Voor de montage heeft Versteeg een bigbag met grindzand onder het staal gehangen met daaraan een kraanweegschaal. Hierdoor kon het glasbedrijf het getoogde staal op voorspanning zetten en de doorbuiging en belasting monitoren tijdens het plaatsen. Zie het artikel in Glas in Beeld voor meer informatie over de digitale inmeetmethodiek van Versteeg.

Depot Boijmans Van Beuningen

Depot Boijmans Van Beuningen is een rond, schaalvormig gebouw, 40 meter hoog en 60 meter in doorsnee, totaal 15000 m2 (bvo). Het is het eerste publiekstoegankelijke kunstdepot ter wereld. Door gebruik te maken van optimalisatiemodellen is er een model gemaakt waarmee de optimale technische vorm van de gevel is gevonden. De gevel is gerealiseerd exact conform het esthetisch ontwerp, met het gewenste visuele effect en een perfecte natuurlijke spiegeling, zonder kleurzweem. De gevel bestaat uit 64 segmenten en 26 rijen sferisch gebogen glazen panelen. Door intensief contact met gevelbouwers, glasleveranciers en glasbuigers is getest of het innovatieve ontwerp ook maakbaar is. Er zijn verschillende glasmonsters gemaakt om tot een paneel met de juiste glaskleur en spiegeling te komen. Architect: MVRDV, geveladviseur: ABT, gevelbouwer: Sorba Projects, aannemer: BAM Bouw en Techniek. Lees meer over dit project op glasinbeeld.nl.

Fietsenstalling KJ Plein Den Haag 

De megafietsenstalling onder het Koningin Julianaplein naast Den Haag centraal biedt plek voor zo’n 8.000 fietsen. Met een oppervlakte van 8.000 vierkante meter mag het zich de grootste fietsenstalling van het land noemen. Op de glazen wanden van de stalling is bekende Haagse architectuur te zien. De zeventien iconische gebouwen zijn subtiel verwerkt in een mooi en strak design van ruim 1.000 vierkante meter groot. De afbeeldingen zijn uniek per paneel en geven een soort 3D effect. Glasdesign heeft alle ruiten bevestigd middels verzonken bevestigingen in het glas, zodat deze nauwelijks zichtbaar zijn. Ook zijn de deuren ‘onzichtbaar’ verwerkt in de glazen wanden. 

Live online uitreiking Glas Award

De uitreiking van de Glas Award zal in besloten kring plaatsvinden op donderdag 16 september om 10.30 uur in het Bouwhuis te Zoetermeer. Maxime Verhagen, voorzitter van Bouwend Nederland deelt de Nominatie Award en de Glas Award uit. Niels Schreuder, voorzitter van Vakgroep GLAS deelt de Innovatie Award en de Aanmoedigingsprijs uit. De uitreiking zal online te volgen zijn via glasaward.nl. Je vindt daar ook alle volledige omschrijvingen van de genomineerde projecten.

Schrijf je in voor de Glas in Beeld nieuwsbrief

Ontvang elke week uit het laatste (product)nieuws, trends en ontwikkelingen uit de glassector in je mailbox.
Sluit je aan bij ruim 3.500 professionals en mis niets!

Gerelateerd

Jo Joosten van start met adviesbureau Expertise BouwGLAS

Jo Joosten is gestart met Expertise BouwGLAS, een onafhankelijk adviesbureau, gespecialiseerd op glasgebied. Joosten is het bureau eind vorig jaar…

Zo verbeter je de productieprocessen in de glasindustrie

De glasindustrie is een sector waarin precisie, innovatie en efficiëntie hand in hand gaan. Of je nu vlakglas produceert voor…