Glas in Video
glaszetter

Negentien leerlingen zijn gisteren gestart met de MBO Niveau 2 opleiding Glaszetter aan het MBO Midden Nederland te Nieuwegein. Brancheorganisaties Vakgroep GLAS en OnderhoudNL Glas hebben afgelopen jaar onderzoek gedaan naar de mogelijkheden voor de opleiding Glaszetter. Met dank aan de financiële bijdrage van STOOV en de medewerking van Kenniscentrum Glas is het lesmateriaal voor de glaszetters geactualiseerd en is nu de eerste groep gestart. Op de video een impressie van de viering van de start van de opleiding.

De negentien leerlingen, er is nog ruimte voor een twintigste, zijn afkomstig van bedrijven uit de sector. Ze werken vier dagen als glaszetter en gaan wekelijks één dag naar school. Hieronder zijn drie medewerkers, waaronder zijn twee zoons, van Francesco van Ooyen van de gelijknamige glashandel uit Landgraaf, tevens voorzitter van OnderhoudNL sector Glas. 

Erkenning vak glaszetter

‘We hebben er met z’n allen hard voor geknokt’, vertelt Ooyen, ‘en hoe mooi is het dat er nu weer een glasopleiding is. In mijn bedrijf werd er eerste sceptisch over gedaan. Zo van “gaan jullie naar school? Wat een onzin”. Maar nu het eenmaal zover is beginnen de anderen er toch ook naar te vragen. Kijk, je moet het ook zien als een mogelijkheid om medewerkers aan je te binden en om bij een vacature een opleiding aan te bieden. We hebben er zo lang over gepraat en gefantaseerd en nu is de opleiding er. Echt fantastisch. De ultieme natte droom is dat jongeren die van de basisschool komen, zeggen dat ze glaszetter willen worden in plaats van brandweerman. Dat is natuurlijk een utopie maar de “mindset” moet anders en daar moeten we vroeg mee beginnen. Dit is een grote stap in de erkenning van het vak.’

Praktijkman als instructeur

Joey Verburgt (37) is de instructeur die de studenten de kneepjes van het vak zal bijleren. Hij is een praktijkman, niet bevoegd om les te geven, en wordt dan ook bijgestaan door een docent van ROC Midden Nederland. Ooyen: ‘Natuurlijk is het een risico te starten met een instructeur zonder pedagogische ervaring. Daar hebben we met elkaar echt flink over gediscussieerd. Maar hij wordt goed begeleid. In Duitsland hebben ze een Glasmeister die in driedelig wit voor de klas staat. De vraag is wie bereikt deze jongeren beter, wie kan ze raken? Een professor met een brilletje of een stoere vent met tattoos. Ik weet het antwoord wel.’

In het zonnetje gezet

In een artikel in komende uitgave van Glas in Beeld maken we kennis met Verburgt. Vooral Cara Stekelenburg van het gelijknamige glasbedrijf, maar bovenal bestuurslid van Vakgroep GLAS, heeft zich hard gemaakt voor de opleiding. En juist uit haar netwerk is Verburgt afkomstig. ‘Ze vroeg me “Joey, zou je leraar willen worden?” Ik leraar? Met deze vraag overviel ze me wel. Maar zo onlogisch is die eigenlijk ook weer niet. Ik ben een praktijkman, ken de doelgroep – waar ik feitelijk zelf deel van uitmaak – en heb geleerd om voor groepen te staan die ik vertel over mijn verslavingsverleden.’ Voor haar inspanningen om de opleiding gestalte te geven werd Stekelenburg gisteren met een bloemetje in het zonnetje gezet door mede-bestuurslid Wim van Lindt van Vakgroep GLAS.

Vliegwiel creëren

Verburgt is enthousiast over de eerste lesdag van de glasopleiding, zo vertelde hij tijdens de borrel om de start van de opleiding te vieren. ‘Ik heb leuke mannen in de klas zitten die erg gemotiveerd zijn. Ik had wel gezonde spanning maar we hebben er met elkaar een mooie eerste dag van gemaakt.’ Leidraad van de opleiding is het door Savantis gemaakte handboek en de leeromgeving waarin de deelnemers online kunnen werken. Uiteindelijk is het doel dat deze opleiding in meerdere regio’s zal starten. De partijen streven er daarom ook naar dat in de aankomende jaren nieuwe instroom komt vanuit het VMBO. Om dat te bereiken, worden er diverse acties ondernomen. Hiermee wordt getracht een vliegwiel te creëren voor meer kwalitatieve glasprofessionals met een Vakcertificaat. 

Veel vraag naar glaszetter

Nederland heeft diverse doelstellingen om de verduurzaming van de gebouwde omgeving te realiseren. Glas heeft als innovatief en duurzaam product een belangrijke rol in de verduurzaming, zowel in nieuwbouw als zeker ook in de bestaande bouw. Echter, door de stijgende vraagbehoefte ontstaat er een tekort aan professionals om het glas te zetten, nu en in de toekomst. Met de komst van deze opleiding zetten de verschillende partijen zich in om samen voldoende professionals met een Vakcertificaat op te leiden voor deze groeiende vraag.  

V.l.n.r. Laurents van Stenus (Manager Onderwijsproducten en Examens Savantis), Roy van Leeuwen (Directeur Kenniscentrum Glas), Joop van den Bosch (Manager Bouw & Interieur College ROC Midden Nederland), Wim van Lindt (Bestuurslid Vakgroep GLAS), Joey Verbrugt (Instructeur Glasopleiding), Cara Stekelenburg (Bestuurslid Vakgroep GLAS), Francesco van Ooyen (Voorzitter OnderhoudNL Glas) en Joost Zijderveld (Manager Bedrijfsopleidingen ROC Midden Nederland).

1 reactie op “MBO-opleiding Glaszetter van start

 1. S. Simon schreef:

  Hallo,

  We zijn goed lopende bedrijf in Haarlem.
  We zijn opzoek naar glaszetters en schilders.
  Hebben mensen interesse dan horen we het graag

  We bieden een goede werk sfeer en goed salaris.

  Met vriendelijke groet
  S. Simon

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Glas in Beeld: professioneel, technisch & inspirerend

Volg de ontwikkelingen in de glasbranche op het gebied van gebruik van vlakglas zoals: brandwerend-, energiebesparend- en veiligheidsglas.

Abonneer nu en ontvang 6 keer per jaar het vakblad Glas in Beeld.