Nieuws
glasgevels

Proximus en AGC hebben de eerste tests van WAVEATTOCH op de Proximus Towers in Brussel met succes afgerond. Dit is een nieuw type antenne voor mobiele netwerken. De glazen WAVEATTOCH-antenne is zo ontworpen dat deze eenvoudig en rechtstreeks op glasgevels te plaatsen is. Eenmaal geïnstalleerd helpt de antenne de dekking en de capaciteit van mobiele netwerken te verbeteren Dit met inbegrip van netwerken die gebruikmaken van 5G-technologie. 

Uit de testresultaten blijkt dat deze innovatieve oplossing kan helpen om tegemoet te komen aan de groeiende vraag naar snelle mobiele internetverbindingen, vooral in steden.

Uitdagingen

Exploitanten van mobiele netwerken staan voor vele uitdagingen. Er is een steeds grotere behoefte aan hogere datasnelheden en lagere latentie. Ook de ontwikkeling van nieuwe netwerken, waaronder 5G, maakt het noodzakelijk om meer antennes te installeren. Het vinden van nieuwe locaties om antennes te plaatsen is een aanzienlijke uitdaging. Dit gezien het grote aantal bestaande locaties, vooral in drukke stadscentra. De huidige beperkingen inzake elektromagnetische verdraagzaamheid maakt het bijplaatsen van antennes op bestaande locaties onmogelijk. De daken en muren van veel huizen en gebouwen in stedelijke centra staan vol met antennes, kabels en zenders. Een situatie waar bijna niemand blij van wordt. 

Naadloos in glasgevels

Het antwoord hierop is WAVEATTOCH – een nieuwe, door AGC ontwikkelde glazen antenne. De antenne integreert volgens AGC naadloos in glasgevels van gebouwen. Het installatiegemak stelt exploitanten ook in staat om de uitrol te versnellen tegen een lage kostprijs. Proximus en AGC hebben nu de krachten gebundeld om de efficiëntie en prestaties van WAVEATTOCH te demonstreren. De nieuwe glazen antenne is doorzichtig en de installatie is binnenshuis. Hij biedt toch buiten dekking en past volgens de twee dan ook prima in de omringende stedelijke omgeving. 

Voor elke technologie

De WAVEATTOCH-antenne is beschikbaar voor de meeste gebruikte telecommunicatiefrequenties en geschikt voor elke technologie (2G, 3G, 4G, 5G). Naast WAVEATTOCH heeft AGC de GIL (Glass Interface Layer)- en WAVETHRU-technologie ontwikkeld, waardoor WAVEATTOCH-antennes kunnen worden geïnstalleerd op elk type isolerende glazen gevel en waardoor de elektromagnetische velden binnen de wettelijk vastgestelde grenzen blijven. Bernard Monville, hoofd van WAVE Venture: ‘Glazen antennes kunnen op lagere hoogten worden geïnstalleerd en hebben minder zendvermogen nodig om dichtbevolkte stedelijke gebieden te bestrijken, waardoor Proximus kan voldoen aan normen op het gebied van elektromagnetische velden die op weinig andere plekken ter wereld zo streng zijn.’

Groeiende behoefte

De glazen antenne die wordt getest op de Proximus Towers is een 5G-antenne (3,7 GHz, 4×4 MiMo) die is verbonden met het 5G-netwerk van Proximus. De glazen antenne is ontwikkeld in het onderzoekscentrum van AGC in Gosselies, België, een voorziening die geïntegreerde antenneglastechnologie voor gebouwen en auto’s ontwikkelt en test, om te voldoen aan de groeiende behoeften op het gebied van connectiviteit. Geert Standaert, Chief Technology Officer bij Proximus: ‘We zullen onze tests met AGC voortzetten. Het potentieel voor plaatsing in dichtbevolkte stedelijke gebieden en binnen gebouwen is veelbelovend. We zien ernaar uit om in de toekomst deze technologie verder uit te breiden.’

Lees meer over de glasgevel-antennetechnologie van AGC.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.