Glas in Video
brandwerend glas

Op de plek waar stad, landelijk gebied en water elkaar ontmoeten in Amsterdam IJburg, verrijst het Sluishuis. Dit 46.500 vierkante meter tellende woningbouwproject van BIG – Bjarke Ingels Group en Barcode Architects helt straks over het water. Reden om de ramen van de uitkragende appartementen te voorzien van beloopbaar brandwerend glas in de hoogste classificatie: Pyrobel EI60. De montage van het glas is in november afgerond en de oplevering van het complex is medio 2022. Marco Groothoff legt in de video uit hoe het zit met de toepassing van het brandwerend glas.

Het ontwerp van het Sluishuis is een knipoog naar de traditionele binnenstedelijke hofjes. Het complex komt in het water bij de Enneüs Heermabrug te staan. Door richting het water een hoek van het blok op te tillen, ontstaat een binnenhof dat in verbinding staat met het omliggende water en een weids uitzicht biedt over het IJmeer. Richting de buurt op het Steigereiland loopt het blok getrapt naar beneden, waardoor terrassen ontstaan en het gebouw een prettige schaal heeft richting de omgeving. Door de gebouwvorm hebben alle appartementen veel daglichttoetreding. Bewoners en bezoekers kunnen gebruik maken van de binnenhof, de pontonpromenade rondom het gebouw, en de openbare looproute naar de top van het Sluishuis.

Pyrobel brandwerend glas

Ronald Struik is projectleider/montageleider bij MC Kersten uit Amsterdam dat is gespecialiseerd in het bedenken en ontwikkelen van complexe metaalconstructies, trappen, liftschachten, hekwerken, kozijnen, deuren en kunstwerken. Kersten is een in 1959 opgericht familiebedrijf onder leiding van Robert en Jeroen Kersten, de zoons van de oprichter. Inmiddels is ook een derde generatie actief binnen het bedrijf. ‘De brandwerende ramen van het Sluishuis passen in ons rijtje speciale projecten’, vertelt Struik. ‘Een echt hoogstandje in samenwerking met AGC Pyrobel dat beloopbare EI60 beglazing heeft geleverd voor de ramen in de appartementen die over het water hellen. Het gaat in totaal om 42 kozijnen die bij ons in de productie prefab zijn geassembleerd.’

Lees het volledige artikel in de jongste uitgave van Glas in Beeld (GIB#6 – december 2021). Nog geen abonnee? Neem hier een abonnement.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.