Goed Fout
brandwerend glas

Op verzoek van een aannemer van een project te Rotterdam is door Peutz Geveltechniek een inspectie verricht om de oorzaak van belvorming bij een aantal brandwerende ruiten te bepalen. De betreffende ruiten zijn opgenomen in binnenwanden, zijn elk circa 0,6 meter breed en zijn alle verdiepingshoog. De ruiten vormen telkens een afscheiding tussen het trappenhuis en een gang. In totaal gaat het om circa vijftig ruiten. Aangegeven is dat de bellen zijn opgemerkt op het moment dat de ruiten zijn geplaatst.

Ir. Mathijs van de Vliet van Peutz Geveltechniek beschrijft in de rubriek Goed Fout het onderzoek naar de oorzaak van de belvorming.

Inspectie brandwerend glas

Bij aanvang van het onderzoek zijn enkele van de hiervoor genoemde brandwerende ruiten onderworpen aan een visuele inspectie. Hierbij is nagegaan wat de ernst en omvang van de visuele verstoringen zijn, waar het verschijnsel zich voordoet en om welk type ruiten het gaat. Tijdens deze inspectie is ook nagegaan of de ruiten op de juiste wijze geplaatst zijn. Het bepalen van het type glasproduct is gedaan met behulp van een elektronische glasdiktemeter (type GlassBuddy Plus) en aan de hand van het stempel dat op de brandwerende ruiten is aangebracht. Extra aandacht is uitgegaan naar de ruitranden. Nagegaan is ook of afzettingen te zien zijn op het glas. Aan de hand van de bevindingen en informatie van de leverancier van de toegepaste brandwerende ruiten is de vervolgens de meest aannemelijke oorzaak van de belvorming bepaald. 

Lees het volledige artikel in de jongste uitgave van Glas in Beeld (GIB#6 – december 2021). Nog geen abonnee? Neem hier een abonnement.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.