Nieuws
Circulair glas

GSF Glasgroep uit Lelystad heeft in haar vestiging in Hilversum, Glashandel Sukkel Glas, een nieuwe isolatieglaslijn in gebruik genomen. Net zoals bij meerdere glasbedrijven zijn ook bij GSF het vergroten van de flexibiliteit en het in eigen huis kunnen maken van spoedruiten de belangrijkste redenen voor de investering. Daarnaast is de via Pieterman Glastechniek geleverde isolatielijn van SCV System beschikbaar voor de productie voor derden, lees ‘concu-lega’s’. Maar GSF heeft nóg een belangrijke drijfveer: de productie van circulair glas.

Binnenkort publiceren we een groter verhaal in Glas in Beeld waarin directeur Maarten Rood van GSF vertelt over het hoe en waarom van de nieuwe lijn. Ook andere betrokken bedrijven komen dan aan het woord. Hier alvast een tipje van de sluier over deze bijzondere ontwikkeling op het gebied van circulair glas.

70 procent hergebruik

‘Hemubo uit Almere is de grote aanjager’, zegt Rood. ‘Deze grote onderhoudsaannemer krijgt van met name woningcorporaties steeds meer circulariteitswensen. Ook wij lopen er regelmatig tegenaan. Het is gewoon zonde om de grote bult glas die technisch nog goed is, weg te gooien. Vorig jaar hebben we een machine in gebruik genomen voor het demonteren van oud isolatieglas. Van de ruiten die wij vervangen valt ongeveer 30 procent af. Dit heeft te veel krassen of andere schade voor hergebruik. Dit glas gaat retour via Vlakglas Recycling Nederland. Maar de rest, en dat is dus 70 procent, is prima geschikt en dus volledig circulair glas.’

Oplopende levertijden

Met de aanschaf van de nieuwe productielijn kan GSF het bestaande glas nu hernieuwd inzetten. Maar Rood heeft niet alleen om die reden geïnvesteerd. ‘We liepen zoals vele collega’s gewoon tegen de oplopende levertijden aan. Voor een spoedruitje kunnen we gewoon nauwelijks meer terecht bij de reguliere kanalen. Met deze lijn hebben we dit nu in eigen hand en kunnen we ook collega’s uit de brand helpen.’ En de trotse ondernemer met een knipoog tot slot. ‘Mochten er glaszetters benieuwd zijn naar de mogelijkheden voor spoedleveringen, isolatieglas nog dezelfde werkdag of binnen 24 of 48 uur, dan mogen ze ons mailen. Bellen kan ook en dan vragen naar Max Kemperman of Harm Jan Horring.’

Lees meer over de overname in 2019 van Sukkel Glas door GSF Glasgroep op onze site.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Glas in Beeld: professioneel, technisch & inspirerend

Volg de ontwikkelingen in de glasbranche op het gebied van gebruik van vlakglas zoals: brandwerend-, energiebesparend- en veiligheidsglas.

Abonneer nu en ontvang 6 keer per jaar het vakblad Glas in Beeld.