Productnieuws
Swisspanel Solar

Glas Trösch, het Zwitserse moederbedrijf van Scheuten, brengt een bedrukt frontpaneel voor zonnepanelen op de markt. De printtechnologie van SWISSPANEL SOLAR is ontwikkeld in samenwerking met de Universiteit van Luzern. De gekleurde print heeft een verrassend kleine impact op de efficiëntie van de PV-modules. Afhankelijk van het motief en de kleur ligt het rendement van modules met een ‘full-surface’ print tussen 75 en 90 procent van die van conventionele PV-panelen.

De energie van de zon is onuitputtelijk en voor ons allemaal gratis beschikbaar is. PV is dan ook al jaren een van de meest duurzame manieren om elektriciteit op te wekken. Naast technische parameters speelt het uiterlijk van PV-modules een steeds belangrijkere rol. Juist hier komt het SWISSPANEL SOLAR frontpaneel tot zijn recht. Glas Trösch bedrukt het glas naar eigen zeggen ‘met een op maat gemaakt ontwerp zonder grote concessies te doen aan de elektriciteitsopbrengst’.

Flexibiliteit in ontwerp

Het frontglas van SWISSPANEL SOLAR is afgewerkt met de keramische digitale print Colorprint CP. Het proces zorgt voor maximale flexibiliteit met betrekking tot individuele ontwerp- en kleurvereisten. Opties zijn onder meer full-surface kleurenafdrukken, patronen, foto’s en zelfs logo’s. Het thermische hardingsproces, waarbij de kleur permanent op positie 2 in het glas wordt gebrand, resulteert in gehard veiligheidsglas. Ook thermisch versterkt glas als eindproduct behoort tot de mogelijkheden. In beide producten zijn de PV-modules en gedrukte motieven beschermt tegen weer en wind.

Opbouw blijft hetzelfde

Een ander voordeel van SWISSPANEL SOLAR is dat de opbouw van de PV-modules niet verandert. Het gekleurde glas vervangt eenvoudig het gebruikelijke transparante glas. Het resultaat is vergelijkbaar met een conventioneel paneel geschikt voor zowel gevels als daken. De PV-modules kunnen zo worden ontworpen dat ze nauwelijks opvallen, aangepast aan de omringende gevel of dakbekleding. Het printen van het glas heeft een minimaal effect op de milieu-impact van het paneel. De veel in Zwitserland toegepaste LCA-indicator van ‘milieu-impactpunten’ stijgt met minder dan één procent. Bovendien voldoet het bedrukte frontglas aan alle huidige Europese eisen op het gebied van veiligheid, kwaliteit en duurzaamheid. Ook is het paneel CE-gemarkeerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.