Nieuws
vlakglas

De Europese Commissie heeft bekend gemaakt dat zij het belang van voortgang van de productie van vlakglas onderschrijft. Samen met glas voor verpakkingen en glas voor PV-panelen ziet de EU ook het belang van glas voor de bouw en energiebesparing.

De energiecrisis biedt de glassector kansen en bedreigingen. Kansen, want goed glas isoleert beter en weert waar nodig de zonnewarmte. Maar ook bedreigingen: zo moeten Nederland en de andere EU-landen tussen begin augustus en eind maart volgend jaar 15 procent minder gas gebruiken dan in voorgaande jaren. Gas vormt voor veel industrieën een belangrijke energiebron om producten te kunnen maken. De glasindustrie is één van de industrieën die veel gas gebruiken. Zowel voor de productie van floatglas (halffabricaten) als voor een aantal eindproducten.

Productie floatglas

De productie van floatglas vindt in het buitenland plaats. Nederland kan weinig invloed uitoefenen op de landen waar het glas geproduceerd wordt om ervoor te zorgen dat er ook in de komende maanden en jaren genoeg geproduceerd wordt om bijvoorbeeld isolatieglas van te maken. De Europese Commissie heeft echter bekend gemaakt dat zij het belang van voortgang van de productie van glas onderschrijft.

Drie soorten glas

Het gaat hierbij om drie soorten glas.

  • Glas als verpakkingsmateriaal voor voedsel en medicijnen; zonder deze verpakkingsmaterialen zou de levering van voedsel en medicijnen in gevaar kunnen komen
  • Glas in de bouw. Vlakglas wordt beschouwd als een kritisch onderdeel in de bouw vanwege de vele nuttige toepassingen
  • Glas voor energiebesparing en energieopwekking; deze toepassingen zijn noodzakelijk om de energiecrisis te kunnen overwinnen

Bron: Vakgroep GLAS Bouwend Nederland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.