Nieuws
glazen koepel

De herontwikkeling van een kantoorgebouw voor EDGE in Amsterdam-West is genomineerd voor NRP Gulden Feniks 2022. Het gebouw werd begin jaren zeventig neergezet en is opgewaardeerd tot een geavanceerd en duurzaam kantoorcomplex. Voor de herontwikkeling engineerde Kingspan Light + Air een glazen koepel.

Het opvangen van de maattoleranties tussen de staalconstructie en de aluminium beglazingsconstructie was daarbij een grote bouwtechnische uitdaging. Naast een oplossing vinden voor die maattoleranties, kostte de ontwikkeling van de profielen voor het interne waterafvoersysteem de nodige hoofdbrekens. Ook de vorm van het asymmetrische ontwerp van de glazen koepel was allesbehalve standaardwerk.

Negen nominaties

Voor NRP Gulden Feniks 2022 nomineert de jury negen projecten in de categorieën Renovatie, Transformatie en Gebiedstransformatie. Deze projecten en de overige 39 inzendingen zijn nu te bekijken op de website van NRP Gulden Feniks. NRP reikt ieder jaar de prijs uit aan de beste (gebieds)transformatie- en renovatieprojecten van Nederland. De winnaars worden bekendgemaakt op 10 november 2022 tijdens het congres NRP Verandert, dat plaatsvindt in het Fort van Hoofddorp.

Glazen koepel eyecatcher

Met een hoogte van 12 meter en een diameter van niet minder dan 77 meter, is de glazen koepel dé eyecatcher van EDGE. De spectaculaire glazen koepel transformeert de voorheen ongebruikte buitenruimte tot het nieuwe hart van het gebouw. Het is een ontmoetingsruimte geworden met kwalitatief hoogwaardige werkplekken. Een plek met veel natuurlijk daglicht, dat in ruime mate door de beglaasde koepel naar binnenvalt. De onderliggende staalconstructie is opgebouwd uit stalen buisprofielen en wordt afgedragen op stalen kolommen.

Beglazing

De Architekten Cie is ontwerper van het project en Van Rossum de constructeur. Oostingh/ASK Romein droeg zorg voor de staalconstructie van de glazen koepel. Kingspan Light + Air tekende voor de beglazing, de profielen en de aluminium constructie, die met een speciaal voor dit project ontwikkeld montagesysteem op de staalconstructie is aangebracht en het glas van de koepel vasthoudt. Het ging bij elkaar om een order van netto 4.250 vierkante meter glasoppervlak voor de koepel.

Integrale prijs

De NRP Gulden Feniks is een integrale prijs. Dat wil zeggen dat de jury elke inzending beoordeelt op een aantal aspecten in onderlinge samenhang. Dit zijn duurzaamheid, sublimatie, economische waarde, maatschappelijke waarde en innovatie. De genomineerde projecten zijn voorbeeldprojecten die als inspiratiebron voor toekomstige opdrachtgevers fungeren.

De genomineerde projecten voor de NRP Gulden Feniks 2022 zijn (in willekeurige volgorde):

EDGE Amsterdam is overigens een ander project dan ‘glaspaleis’ The Edge op de Amsterdamse Zuidas.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.