Nieuws
floatlijn

AGC Glass France zet de floatlijn B2 in Boussois, die al meer dan 21 jaar in bedrijf is in ‘cold hold’. De directie heeft het personeel hiervan op de hoogte gebracht maar verzekert dat ze de vestiging binnen de groep wil houden. De ‘koude stop’ van de floatlijn is een rechtstreeks gevolg van de huidige energiecrisis. Al eerder sloot AGC vanwege Covid de B1-lijn in Boussois.

Overcapaciteit

De fabriek is gespecialiseerd in de productie van vlakglas voor de bouwsector en heeft 135 mensen in dienst. Over de sluiting van de lijn zegt AGC: ‘De fabriek is actief op een markt die te lijden heeft onder de overcapaciteit in Europa. Sinds enkele maanden is er de zeer sterke druk op de prijzen als gevolg van de onvermijdelijke gevolgen van de energietoeslag’ Met de sluiting van de B2-lijn beoogt AGC zijn vlakglasactiviteiten in Europa in stand te kunnen houden.

Low carbon-glass

De Boussois-site, gelegen in het noorden van Frankrijk, omvat twee floatlijnen. De B1-lijn werd in 2020 stilgelegd als gevolg van de Covid-19-crisis. AGC zet deze lijn in de toekomst mogelijk in voor de productie van low-carbon glass, waarover we in aankomende uitgave van Glas in Beeld zullen publiceren. De start met dit glas is in Moustier (B), nog dit jaar, en Seingbouse (Fr), vanaf 2023. In beide floats gaat AGC speciale ‘low-carbon badges’ draaien. Zo draagt deze float straks mogelijk ook bij aan de doelstellingen voor het koolstofvrij maken van het productieproces van AGC tegen 2030.

Deel personeel blijft

Vanwege bovenstaand doel stelt de directie van AGC aan de vakbonden voor een deel van het personeel aan te houden. ‘Tegelijk met het plan ter bescherming van de werkgelegenheid, willen we diverse sociale bepalingen uitvoeren. Die moeten het mogelijk maken om, naast het onderhoud van de industriële installaties, een reeks adequate vaardigheden in stand te houden. Wat het sociale aspect betreft, zal AGC een ondersteuningsplan voorstellen en bespreken met de personeelsvertegenwoordigers van het bedrijf. Dit met inachtneming van de wettelijke en contractuele bepalingen die van toepassing zijn op een dergelijke lijnsluiting’, aldus AGC.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.