Nieuws
Glas Award
Foto: Walter Frisart

Een kelder is omgetoverd tot een met zonlicht verlichte ruimte. Glazen gevels zijn bevestigd tegen spanten van glas die de glazen dakplaten kunnen dragen. Daarbij is er sprake van een prachtige lichtinval in de kelder zelf. De eenvoud, het zonlicht in de kelder en de ‘glasuitdagingen’ bij het realiseren van een zelfdragende, voor bijna 100 projecten uit glas bestaande constructie, leverden het project een nominatie op.

Een volledig glazen volume bevat een zelfdragende glasconstructie, bestaande uit vier hardglazen portalen. Het dak en de gevelpuien zijn thermisch geïsoleerd uitgevoerd. De toleranties van de werking van de onderliggende kelder zijn opgevangen in de dimensionering en detaillering van het glazen volume. De portalen zijn ingeklemd op de betonnen kelderrand van het kelderdak; de knopen van de spanten zijn daarbij scharnierend uitgevoerd. Elektrische voorzieningen voor het kunstwerk zijn in de glazen constructie weggewerkt. In de kelderruimte maken twee verdiepingshoge schuifpuien de ondergrondse patio’s bereikbaar. Drie ellipsvormige vensters in het plafond lichten de ondergrondse gang aan. De architect van het werk is HDK architecten, Van Waning Bouw de aannemer en de glasconstructie is van Si-X.

Uitreiking Glas Award

De vier nominaties voor de Glas Award zijn de volgende projecten.

  • Echo, Octatube
  • Q Residences, Vandaglas
  • Artist-in-residence, HDK-Architecten
  • Gevelbeglazing hulpwarmtecentrale ASC, D&O Bouwglas

De leden van Vakgroep GLAS bepalen de winnaar van de Glas Award. Zij kunnen de hele maand januari hun stem uitbrengen. Naast de Glas Award reikt de vakgroep ook de Innovatie Award en de Aanmoedigingsprijs uit. De winnaars van deze prijzen zijn aangewezen door de jury. De uitreiking van de Glas Award is op 9 februari tijdens de Bouwbeurs 2023 en vindt plaats in het auditorium van de Jaarbeurs te Utrecht.

Je vindt de winnaars van alle edities van de Glas Award op onze site.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.