Nieuws
zonweren

‘Zonweren met glas wordt belangrijker dan isoleren’. Dat was onze laatste stelling op glasinbeeld.nl. De aarde warmt op, de zomers worden extremer en dan is het zaak de warmte buiten te houden, zoals met zonwerend glas. Koelen van gebouwen vraagt tenslotte veel meer energie dan opwarmen. Of toch niet?

Kennisinstituut Kern

Van onze lezers is 58 procent het oneens met de stelling. Zij vinden isoleren belangrijker dan zonweren en zijn het daarmee eens met Clarence Rose. De voorzitter van Kennisinstituut Kern pleit in het artikel ‘Zonwerend glas heeft ook een schaduwkant’ voor een integrale kijk en aandacht op het energetisch functioneren van het gebouw in alle seizoenen en met name in de winter.

Winterzon belangrijk

Zonwerende beglazing weert de zon, zoals bekend, namelijk meestal het hele jaar door’, schrijft ze op de site van Bouwwereld. ‘En de winterzon is juist een belangrijke warmtebron voor onze gebouwen. Bij goed georiënteerde Nederlandse passiefhuizen kan de verwarming aan zonnige winterdagen zelfs helemaal uit. Een optimale benutting van de zoninstraling zorgt daar voor +/- 50% besparing op de jaarlijkse verwarmingsbehoefte.’

In aankomende uitgave van Glas in Beeld (GIB #2 – april 2023) besteden we uitgebreid aandacht aan de werking en voors en tegens van zonwerend glas.

2 reacties op “58% lezers oneens met stelling ‘Zonweren met glas wordt belangrijker dan isoleren’

 1. Florian Eckardt schreef:

  Juist omdat het zon weren tijd-gerelateerd is, soms wil je het wel, soms niet, is het beter dat te doen met een ander middel dan het glas: luifels of interactieve buitenzonwering.
  Dan heb je in de winter de warmtewinst van de lage zon, in de zomer hou je de hoge zomerzon buiten. Bovendien heb je dan ook geen compromis qua lichtdoorlatendheid wanneer je het daglicht het meeste nodig hebt.

 2. wim van Lindt schreef:

  Beste Florian,
  Met tussen het glas geïntegreerde systemen, zoals Inblindz ® kan je licht en warmte reguleren mét behoud van de hoge isolatiewaarde van het glas. Dan heb je geen externe componenten aan de gevel nodig.

  https://inblindz.nl/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.