Nieuws
gebogen glas

Prestigieuze gebouwen zoals musea, concertzalen en kunstgalerijen zijn populair onder architecten. Opdrachtgevers stellen namelijk zelden grenzen aan hun ontwerpen. Van het ‘meest complexe gebouw ter wereld’, het Museum van de Toekomst in Dubai, tot het spiraalvormige glazen paviljoen van het Audemars Piguet Museum in Le Brassus. Super Spacer van Edgetech kan in zijn referentielijst aanspraak maken op enkele zeer spectaculaire wereldpremières in de geveltechnologie. Vandaglas-dochter Döring Glas uit Berlijn past de flexibele afstandhouder toe in haar gebogen glas.

De belangrijkste redenen voor de toepassing van Super Spacer is de flexibiliteit van het geschuimde materiaal met het droogmiddel geïntegreerd. Dit maakt de productie van mogelijk van isolatieglas in vrije vormen. En dat in combinatie met de hoge mechanische belastbaarheid van structurele beglazing.

Vandaglas Döring Glas

‘Spectaculaire culturele gebouwen zijn toeristische trekpleisters en kunnen moderne herkenningspunten worden.’ Dat zegt Joachim Stoss, Vice President International Sales bij Edgetech Europe/Quanex. Via het gebogen glas van Döring Glas, dat sinds 2021 als vandaglas opereert, is de flexibele Super Spacer in verschillende musea gebruikt. Hieronder zijn enkele sensationele projecten ontworpen door het BIG Bjarke Ingels Group-bureau. Denk aan ’s werelds eerste vluchtelingenmuseum FLUGT in Denemarken en het kunstmuseum ‘The Twist’ niet ver van Oslo.

The Twist

Stoss noemt driedimensionaal vrij gevormd isolatieglas de ultieme uitdaging van het buigen van glas. The Twist is te vinden op het terrein van het Kistefos Art Museum midden in het Noorse boslandschap. De spectaculaire rotatie van 90 graden maakt de galerij zelf tot een sculptuur. Döring leverde voor de structurele beglazingsgevel tien viervoudig beglaasde isolatieglaselementen van 55 mm dikte. Het glaspakket bestaat uit SGG Climaplus Contour met Super Spacer TriSeal. Een PVB-film blokkeert de UV-straling om de kunst tegen zonlicht te beschermen. De IG-elementen hebben een totale oppervlakte van 98 vierkante meter, het grootste element gebogen glas heeft een oppervlakte van 5,2 × 2,5 meter en weegt maar liefst 1,2 ton.

Salmon Eye

Eén van de grootste drijvende kunstinstallaties ter wereld, de ‘Salmon Eye’, die in september 2022 in Hardangerford is geopend, bevindt zich ook in Noorwegen. Het project is een initiatief van Eide Fjordbruk, ’s werelds eerste zalmproducent die is gecertificeerd voor zijn CO2-neutrale productie. Het gebouw met een oppervlakte van 1.000 vierkante meter heeft vier verdiepingen en is bestemd voor tentoonstellingen en evenementen. Kvorning Design heeft de gebogen, ellipsvormige vorm gemodelleerd naar het oog van een zalm. De buitenhuid van 9.250 roestvrijstalen platen imiteert de glinsterende zilverachtige vissenhuid.

Driedimensionaal gebogen glas

Voor de buitenruiten leverde vandaglas zeven gebogen dubbel isolerende glaselementen. Dit resulteert in een totale booglengte van ongeveer 16,6 meter. Het gelaagd veiligheidsglas ‘CurvePerformProtect’ is gedubbeld met Super Spacer TriSeal Flex, een speciaal voor gebogen glas ontwikkelde afstandhouder. Net als bij de Kistefos-gevel zijn de ruiten driedimensionaal gevormd.

Meervormig buigen

Het aantal glasbuigers dat dergelijke isolerende beglazing daadwerkelijk kan produceren in Europa is klein. Carsten Kunert, Site Production Manager van Döring vandaglas, beschrijft de uitdagingen. ‘De moeilijkheid met parametrische 3D-vrije vormen is om het 3D-bestand uit de BIM-modellering te vertalen tot een product met de juiste afschuining van het glas. Voordat we het glas daadwerkelijk kunnen buigen, moeten we elk afzonderlijk buigvlak exact in kaart brengen. Bovendien hebben we voor deze meervormige buigingen voor elke ruit een individuele stalen buigmal nodig. We kunnen dit alleen realiseren door het gebruik van de modernste 3D-tekenprogramma’s. Ook directe gegevensoverdracht naar precisiemachines voor de matrijzenbouw is cruciaal. Alleen digitale 3D-meetinstrumenten maken dergelijke complexe vormen n de glasconstructiesector mogelijk.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.