Nieuws
glazen dakkapellen

De glazen dakkapellen op het dak van het voormalige Hegius Gymnasium in Deventer zijn misschien wel de meest transparante dakkapellen van Nederland. Dit is gelukt door de glazen opbouw zelfdragend te maken en de hulpconstructies en draaiende delen subtiel en zorgvuldig te detailleren. Ingenieursbureau ABT leverde het constructief advies, terwijl glasmontagebedrijf Versteeg de technische uitwerking en uitvoering voor zijn rekening nam.

Transformatie

De glazen dakkapellen maken deel uit van de appartementen boven het nieuwe museum Het Hegius aan de Nieuwe Markt in Deventer. Het gaat om de transformatie van het Hegius College, een voormalig schoolgebouw, dat ingrijpend is gerenoveerd. Een glazen dak is de bekroning van het gebouw. Letterlijk, want 222 unieke glaspanelen zijn geprint met een bewerking van een schilderij.

Constructie glazen dakkapellen

Naast de 400 vierkante meter glazen dakbedekking maken ook bijzondere ‘lichtlantaarns’ van constructief glas deel uit van het glazen dak. Deze transparante volumes zijn een essentieel onderdeel van het totaalkunstwerk, waarbij het gehele dak is verglaasd. Op 19 maart was de opening van het museum.

Glas in Beeld #2-april 2023 besteedt uitgebreid aandacht aan de dakkapellen en het verglaasde dak van het tot museum getransformeerde college. Bouwwereld doet het nog eens dunnetjes over met de focus op de verborgen constructie van de glazen dakkapellen.

1 reactie op “Glazen dakkapellen met verborgen constructie

  1. Klaas de Wit schreef:

    In 1996 kwam BouwWereld nummer 11 (24 mei) blz. 48 al met het nieuws dat er een variant op de markt was verschenen op de gesloten dakkapel met glazen zijwangen en een glazen dak. Dit zorgde voor een hoge lichtopbrengst en een ruimer uitzicht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.