Nieuws
Glaskeur
Directeur Dennis Overduin van LHV (links) ontvangt het certificaat uit handen van Cor Wittekoek van Vakgroep GLAS.

Op respectievelijk dinsdag 2 mei en vrijdag 5 mei hebben LHV Glasgroothandel en VPM Glas het Glaskeur certificaat ontvangen. Hiermee zijn deze glasbedrijven uit Den Bosch en Nieuwerkerk aan de IJssel de eerste productie- en handelsbedrijven van Bouwend Nederland Vakgroep GLAS die in de tweede fase het keurmerk hebben behaald.

LHV Glasgroothandel en VPM Glas voldoen met het behalen van het certificaat aan de kwaliteitseisen zoals die zijn opgesteld door de Vakgroep GLAS van Bouwend Nederland. Deze eisen zijn het resultaat van het initiatief van de vakgroep voor het opzetten van een keurmerk voor het plaatsen van glas voor bedrijven zoals glaszetters, glasproducenten en glashandelaren. Fase 1 is eind 2021 gestart en bedoeld voor leden die glaszetters en glasmonteurs in dienst hebben. Zeven leden van de vakgroep hebben inmiddels een certificaat fase 1 behaald. Maar ook bedrijven die glas produceren en handelen in glas zijn geïnteresseerd in het keurmerk, waardoor ook voor deze groep een certificeringstraject is opgetuigd (fase 2). In november 2022 was de uitbreiding naar de producenten en groothandel een feit waardoor de hele keten onder het keurmerk valt. Met LHV en VPM beschikken nu negen leden van de vakgroep over het certificaat.

Wat is Glaskeur?

Glaskeur is een keurmerk speciaal bedoeld voor de gehele glasbranche. Alle glasbedrijven (zowel leden als niet-leden van Vakgroep GLAS) kunnen het keurmerk halen. Onderdelen van het keurmerk zijn onder andere vakbekwaamheid, veiligheid, normen en milieu. De Technische Commissie van Vakgroep GLAS bepaalt de kwaliteitseisen en herziet ze indien nodig periodiek, aangepast aan de geldende normen en richtlijnen. Met het keurmerk maakt een bedrijf de aansluiting met de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen. Glaskeur gaat verder dan het Bouwbesluit. Bedrijven met het keurmerk passen NEN 3569, de norm voor het toepassen van letselwerend veiligheidsglas, bijvoorbeeld standaard toe.

Bevestiging kennis en deskundigheid

Melieste Glas uit Goes en Glasherstel OverGelder uit Deventer waren de eerste bedrijven met Glaskeur. Directeur Michel Sinke van Melieste Glas: ‘Kwaliteit en klantentevredenheid staan bij ons hoog in het vaandel. Bij ieder opgeleverd werk vragen wij onze klanten om een beoordeling. Het Keurmerk is voor ons en onze klanten een bevestiging van onze kennis en deskundigheid.’ Directeur Richard Ackerstaff van Glasherstel OverGelder: ‘Het ultieme doel is dat GlasKeur een standaard onderdeel wordt van bouwkundige bestekken. Op die manier ontkomt geen enkele glaszetter meer aan het bieden van vakwerk. Daar wordt de hele sector beter van.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.