Nieuws
Hibin

De bouwmaterialenhandel, verenigd in Hibin, verwacht in 2023 een uitdagend jaar, met een omzetdaling van 3 procent. De verwachte bruto winstmarge daalt eveneens licht met 0,2 procent. De verwachtingen over 2023 zijn wel iets positiever dan de meting in het najaar van 2022. Toen werd uitgegaan van een omzetdaling van 3,2 procent en een margedaling van 0,4 procent. Daar staat tegenover dat de omzetontwikkeling over de periode voorjaar 2022 tot en met het voorjaar 2023 +6 procent bedroeg. In dezelfde periode was de bruto winstmarge -0,1 procent.

De resultaten staan met name door kostenstijgingen onder druk. Dat blijkt uit de conjunctuurmeting voorjaar 2023 van Koninklijke Hibin. Dit netwerk van de bouwtoelevering houdt op 1 juni zijn jaarcongres.

Uitdagingen leden Hibin

Als gekeken wordt naar de periode voorjaar 2023 in vergelijking met najaar 2022, dan zijn er volgens Hibin meerdere uitdagingen. Allereerst de kostenstijgingen, waaronder de cao-lonen vallen (42% voorjaar 2023). Verder zijn de stikstofproblematiek (29 vs 38%), vergunningsverlening (23 vs 11%), personeel en arbeidsmarkt (16 vs 29%) en ICT (16 vs 24%) de grootste uitdagingen. Op meerdere thema’s zijn er verschillen waarneembaar tussen de periodes voorjaar 2023 en najaar 2022. Ten opzichte van de meting in het najaar 2022 zijn op meerdere thema’s dalingen zichtbaar. Voorbeelden zijn stikstof, personeel en arbeid, ICT, energieprijzen, duurzaamheid, gevolgen van de oorlog in Oekraïne, circulariteit bouwmaterialen en kennisontwikkeling. De bouwmaterialenhandel ziet deze thema’s in mindere mate als grootste uitdaging.

Duurzame materialen

Uit het onderzoek van Hibin blijkt dat stijgingen waarneembaar zijn op het gebied van biobased, circulaire en anderszins duurzame (keurmerk) materialen vergeleken met een jaar eerder. Biobased materialen waren in 2022 goed voor 5 procent van de totale verkoop, terwijl verwacht wordt dat dit aandeel stijgt (6,6%). De verkoop van circulaire materialen betreft voor 2022 en 2023 minder dan 1 procent. Het aandeel anderszins duurzame (keurmerk) materialen stijgt minimaal.

Verwachtingen over 2023

Veel respondenten verwachten een uitdagend jaar voor 2023. Verwachtingen zijn daling van afzet en omzet, prijzen en marges die onder druk staan en veel onzekerheid. Met name kostenstijgingen zijn volgens de respondenten de drukkende factor op het resultaat. De zorgen rondom nieuwe vergunningsverleningen en de aanhoudende stikstofproblematiek hebben voornamelijk effect op een helder beeld naar de toekomst toe. Een deel van de respondenten verwacht daarentegen dat nog zeker tot de bouwvak en mogelijk heel 2023 de bouwmaterialenhandel zwarte cijfers noteert. Maar daarna verwachten de leden van Hibin alsnog een lichte daling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.