Glas in Video
low-carbon glass

Zes maanden geleden ging AGC Glass Europe op zijn productielocatie te Moustier (B) van start met de productie van low-carbon glass. Inmiddels is ook de productielocatie van AGC in Seingbouse (Fr) begonnen met de productie van hetzelfde duurzame glas. Verder is het gamma low-carbon glass uitgebreid. Dit is de volgende stap in de geplande uitrol over de lange termijn binnen de hele AGC Groep.

Low-carbon glass is glas met een kleine CO2-voetafdruk. Het gaat om Planibel Clearlite, floatglas waarvan de CO2-voetafdruk met meer dan 40% is verminderd. De productie van Low-Carbon Planibel Clearlite heeft een milieu-impact van maximaal 7 kg CO2/m2. Dit voor glas met een dikte van 4 mm. Kwalitatief, esthetisch en technisch is er geen verschil tussen low-carbon glass en het traditionele glas van AGC. Nu deze extra productiecapaciteit operationeel is, heeft AGC tevens zijn aanbod low-carbon glass uitgebreid. Het gaat om lage emissie versies van Stratobel (veiligheidsglas) en Stratophone (geluidwerend glas). Verder iplus (thermisch isolatieglas), Stopray en Energy (zonwerend glas), evenals glas met hardbare coatings (T-coatings). De gehele serie is nu leverbaar in dikten van 3 tot 10 mm.

CO2-neutraliteit

AGC Glass Europe heeft door op nog een productielocatie low-carbon glass te gaan maken de volgende stap gezet op het uitgestippelde traject naar CO2-neutraliteit. Met haar integrale aanpak houdt de Groep rekening met de hele waardeketen. Het gaat hierbij om decarbonisatie van de productieprocessen, vermindering van de CO2-uitstoot van de toeleveringsketen stroomopwaarts en vermindering van andere indirecte uitstoot.

Vijf parameters low-carbon glass

AGC weet de CO2-impact terug te brengen door te draaien aan de knoppen van vijf parameters.

 • Duurzamere inkoop van grondstoffen
 • Efficiënte smeltovens met innovatieve electroboosting-technologie
 • De inzet van meer glasscherven (cullit) tot circa 50%
 • Geoptimaliseerd transport tussen AGC-productielocaties en de klant
 • Gebruik van hernieuwbare energie door niet alleen groene energie in te kopen, maar ook zelf groene zonne- en windenergie op te wekken

Duurzame bouwprojecten 

Investeerders en eigenaren van gebouwen eisen steeds vaker dat er duurzame materialen worden gebruikt in hun projecten. Duurzame gebouwen hebben een kleinere ecologische voetafdruk, beperken het verbruik van niet-hernieuwbare hulpbronnen tot een minimum en dringen de uitstoot van broeikasgassen terug. Tijdens de bouwfase moet rekening worden gehouden met verschillende aspecten. Denk aan het gebruik van gedecarboniseerde materialen, recyclebaarheid en de herbruikbaarheid van bouwcomponenten. Ook afvalreductie, zowel tijdens het bouwproces als na de levenscyclus van het gebouw, is cruciaal. 

Financiële argumenten

Daarnaast zijn er financiële argumenten voor investeerders en eigenaren. Gezonde en ecologische gebouwen brengen hogere huur- en verkoopprijzen op, wat op zijn beurt de kans op een waardestijging van de investering op lange termijn vergroot. Door te streven naar portefeuilles met duurzame activa kunnen beleggers, investeerders en fondsbeheerders werken aan hun scope 3-doelstellingen, zoals de door de huurders geproduceerde uitstoot en indirecte uitstoot, en hun ESG-status verbeteren.

Eerste projecten low-carbon glass

Voor AGC Glass Europe is de groeiende vraag naar duurzaam en gedecarboniseerd bouwen al terug te zien in de eerste projecten waarvoor low-carbon glass van AGC is gekozen.

 • Research & Diagnostics Centre van UMC Amsterdam   
  Het Amsterdam UMC heeft een nieuw centrum voor onderzoek en diagnostiek, waarvoor het heeft gekozen voor 1.600 m² aan Low-Carbon ipasol Ultraselect 62/29 (zonwerend glas) en Low-Carbon Planibel Clearlite (enkel glas)
 • Nervesa 21, Milaan 
  Dit klasse A-gebouw in Milaan, met een oppervlakte van 10.000 m², streeft naar de hoogste ESG-status en strengste praktijken inzake de circulaire economie in een proces van duurzaam renoveren, waarbij meer dan 90% van de tijdens het renovatieproces verwijderde materialen worden gerecycled en lokale materialen worden gebruikt. Er zal worden voorzien in ongeveer 6.500 m² Low-Carbon Stratophone 66.2 en Low-Carbon Planibel Clearlite
 • Mobilis, Brussel   
  Herontwikkelingsproject uitgevoerd door D’Ieteren Immo voor een multifunctioneel, innovatief, flexibel en duurzaam gebouw dat zowel energieneutraal – met BREEAM Outstanding-certificering – als klimaatbestendig zal zijn. In de gevel zullen Low-Carbon Stratobel 44.2 en Low-Carbon Stratophone 44.2 worden verwerkt
 • NDR Fernsehen, Hamburg   
  In de gevel van het nieuwe programmagebouw van de NDR, in het Hamburgse district Lokstedt is 2.000 m² aan Low-Carbon Stratobel iplus 1.1 en Low-Carbon Energy 72/38 verwerkt

Naast AGC brengt ook Saint-Gobain Glass een vergelijkbaar product op de markt: ORAÉ. Verder ontwikkelen beide concerns in Tsjechië gezamenlijk een productielijn met lagere CO2-uitstoot.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.