Glas in Video
Pilkington Mirai low carbon glass

NSG Group, Japans moederbedrijf van Pilkington Nederland, introduceert vandaag wereldwijd Pilkington Mirai low carbon glass. Daarmee is NSG na Saint-Gobain Glass en AGC Glass de derde glasfabrikant die vlakglas met minder CO2-emissie op de markt brengt.

Voor Pilkington Nederland valt de introductie samen met de Cradle to Cradle-hercertificering. De vermelding van haar glasproducten in categorie 1 van de Nationale Milieu Database is ook een feit.

De helft minder CO2

Pilkington claimt met Mirai een reductie van 50 procent CO2-uitstoot. De CO2-emissie van floatglas is normaal zo’n 11 à 12 kg/m2 (bij 4 mm dikte). Saint-Gobain en AGC stoten voor hun low carbon glass 7 kg/m2 CO2 uit, een reductie van ongeveer 40 procent. Pilkington Mirai komt uit op de helft, circa 5,5 kg/m2. Dat doet Pilkinton allereerst met zowel een hoog percentage glasscherven (“cullet”) als het gebruik van biobrandstof in de floatglasproductie. En daarnaast met de inzet van 100 procent groene energie voor alle overige energiestromen.

Video low carbon glass

Zien is geloven en dus reisde Marco Groothoff, freelance hoofdredacteur van Glas in Beeld, af naar St-Helens, de bakermat van de productie van vlakglas. Onder de rook van Liverpool vonden de gebroeders Pilkington in 1952 het floatprocédé uit. Pilkington’s basisglasproductie is er nog steeds gevestigd. Marketing Manager Leo Pyrah en Matt Crampton, Techisch Specialist Floatproductie, leidden hem rond over Greengate Works, de productiesite voor floatglas.

Integratie float- en figuurglas

Pilkington UK investeert miljoenen ponden in zijn faciliteiten in de Merseyside van St. Helens. Pyrah: ‘Het gaat hierbij om een onderdeel van een door de overheid gesteund project dat jaarlijks 15.000 ton CO2-uitstoot zal besparen. Tegelijkertijd moet het de toekomst van de productie van figuurglas in Groot-Brittannië veiligstellen. In het kader van het project zal Pilkington UK zijn productieactiviteiten in Watson Street verplaatsen naar Greengate Works, de locatie waar we nu zijn. De Greengate-oven zal worden geüpgraded om tegemoet te komen aan de voortdurende productie van vlakglas. Tegelijkertijd levert het dan de extra productie die nodig is door de verhuizing van de productielijn voor gewalst glas in Watson Street. Het project ontstond toen de oven van de fabrikant in Watson Street, waar Pilkington als sinds 1826 actief is, het einde van zijn levensduur bereikte. We sluiten de locatie en verplaatsen alle banen van Watson Street als onderdeel van het project naar Greengate.’

Pilkington Mirai

Pilkington Mirai is gelanceerd als nieuwe mijlpaal voor het koolstofvrij maken van gebouwen. Pyrah: ‘We bieden het duurzame glas aan als een koolstofarm alternatief voor gewoon floatglas, zonder verschil in prestatie, kwaliteit of esthetisch uiterlijk. We hebben pionierswerk verricht met behulp van een combinatie van alternatieve brandstoffen, een hoog gehalte aan gerecycled glas en groene elektriciteitsbronnen. De naam Mirai betekent ‘Toekomst’ in het Japans. De naam is gekozen om de start van de volgende generatie koolstofarme glasproducten markeren. We voegen Mirai gewoon toe aan de merken van onze bestaande producten zoals Pilkington Mirai Optitherm voor low carbon isolatieglas en Pilkington Mirai Suncool voor low carbon zonwerend glas.’

Lees de volledige reportage in Glas in Beeld, inclusief een interview met Martijn Rietveld, Commercieel Manager Pilkington Nederland. Hij legt uit waarom hij gelooft in een grote toekomst voor low carbon glass.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.