Nieuws
monumentenglas

Om ervoor te zorgen dat stadhuis Groningen nog lang meegaat, is het in de jaren 2020 tot 2022 helemaal verbouwd. Tijdens dit project is er veel gerenoveerd en verduurzaamd. In de zoektocht naar de beste glasoplossing kwam de Gemeente Groningen terecht bij Monuglas monumentenglas van Stolker Glas.

Zodra je de Grote Markt in Groningen oploopt is er één pand dat er met kop en schouders bovenuit steekt: het stadhuis. Een iconisch gebouw dat al eeuwenlang het stadsbeeld siert en een belangrijke rol speelt in de geschiedenis van de stad.

Enkel glas vervangen

Adviseur monumentenglas Bart Vroegh van Stolker, gaf advies. ‘Zo vonden we samen een glasoplossing die perfect aansloot bij de situatie van het stadhuis en de wensen van de gemeente. Het pand was slecht geïsoleerd en toe aan verduurzaming. Door een goede balans in isolatie tussen onder andere het glas, de kozijnen, de muren en de deuren is het energielabel van het stadhuis van G getransformeerd naar A+++.  Dit mede door het oude enkelglas te vervangen door monumentenglas van Monuglas.’

Monuglas monumentenglas

Het statige pand heeft een rijke geschiedenis vol veranderingen en architectonische aanpassingen. Door te kiezen voor Monuglas Historic monumentenglas bleef het historische karakter en de uitstraling van het monumentale pand bewaard. Voor de noord- en westgevel is gekozen voor Monuglas Historic 9 | U = 2,0. De sterke vertekening in de beglazing waarborgt de klassieke uitstraling en het authentieke gevelaanzicht van het monumentale pand. Het dubbelglas heeft een isolatiewaarde van 2,0 W/m2K.

Zonnewarmte tegenhouden

De zuid- en oostgevel is gezet met Monuglas Historic ECO 10 | U = 2,0. Dit type houdt zonnewarmte beter tegen. Hierdoor wordt het minder warm zodra de zon op het glas komt te staan. Dit zorgt voor een prettigere binnentemperatuur en minder verkleuringen van het behang en de kunst op de muren. Naast het vervangen van al het glas door is er gekozen voor een nieuwe groene kleur voor de kozijnen. In combinatie met het monumentenglas is het architectonisch ontwerp en de monumentale uitstraling weer in harmonie gebracht.

Lees alles over monumentenglas op onze site.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.