Nieuws
hergebruikt isolatieglas

Op donderdag 7 december worden in Stadion Galgenwaard de resultaten gepresenteerd van het onderzoek Hergebruikt Isolatieglas. Hergebruik van isolatieglas dat vrijkomt bij renovatieprojecten brengt circulair bouwen een stap dichterbij. Demontage van de raambeglazing lijkt hierbij de meest kansrijke route naar grootschalige toepassing. Dat blijkt uit onderzoek van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) in samenwerking met de TU Delft en bijna 25 partijen uit de bouwsector.

Hergebruikt Isolatieglas is een RAAK-mkb-project. Het project liep vanaf 2021 en hierin werkten onderzoekers, studenten en stakeholders met elkaar samen. De eerste twee zijn afkomstig van de groep Circulair Bouwen, verbonden aan de Faculteit Techniek van de HvA. De stakeholders zijn afkomstig uit alle geledingen van de bouwwereld. Dit zijn glasproducenten en -leveranciers maar ook bouwfysisch experts en gebouweigenaren. Ook brancheorganisaties als Vakgroep GLAS zijn bij het onderzoek betrokken. In GIB#5 – november 2023 vind je een artikel met de eerste resultaten van het onderzoek.

Partners onderzoek Hergebruikt Isolatieglas

Het project werd mede gefinancierd door Regieorgaan SIA, onderdeel van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). De projectpartners zijn ARUP, Ben Evers Glasindustrie , Bouwend Nederland Vakgroep Glas, Vlakglas Recycling Nederland, Bureau SLA, Eigen Haard, Frontwise Facades, GP Groot, GSF Glasgroep, Hemubo Almere, Hermans Glas/Jargoglas, HvA-UvA Facilities Services, Kenniscentrum Glas, La Paloma Glasindustrie, Octatube Services, Peutz, Repurpose, ReVisi, Rijksvastgoedbedrijf, Scouting Brigitta, Sparklike, Ayrox srl, TU Delft en Velux Nederland.

Circulair bouwen

De groep Circulair Bouwen van de HvA doet onderzoek naar hergebruik en het verlengen van de levensduur van materialen en gebouwen. Ze kijkt ook naar de toepassing van biobased bouwmaterialen, zoals hennepvezelplaten voor de isolatie van gebouwen.

Aanmelden netwerkbijeenkomst

Benieuwd naar de laatste trends en ontwikkelingen op gebied van hergebruikt isolatieglas? Nieuwsgierig naar welk isolatieglas voldoende argongas bevat en hoe het zit met de sterkte van gebruikt vlakglas? Interesse in praktijkervaring van glasbedrijven en vastgoedeigenaren die circulair glas toepassen? Kom dan naar deze netwerkbijeenkomst. Het event is voor iedereen toegankelijk (na aanmelding) en voorafgaand aan de ALV voor leden van Bouwend Nederland Vakgroep GLAS.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.