Nieuws
vlakglasrecycling

‘Wij gaan ons de komende vijf jaar inzetten voor een nog hoogwaardigere vorm van vlakglasrecycling.’ Dat zei Directeur Cor Wittekoek van Vlakglas Recycling Nederland (VRN) na het ondertekenen van het akkoord Circulaire Geveleconomie afgelopen donderdag. Hij tekende het akkoord samen met VRN-voorzitter Dennis Overduin namens VRN en Bouwend Nederland Vakgroep GLAS.

De Circulaire Geveleconomie is een initiatief van brancheorganisaties in de gevelbouw. Dat zijn naast Vakgroep GLAS de Vereniging Metalen Ramen en Gevelbranche (VMRG), Vereniging Kunststof Gevelelementenindustrie (VKG), Nederlandse Branchevereniging voor de Timmerindustrie (NBVT) en Algemene Branchevereniging Hang- en Sluitwerk (VHS). De organisaties en overheid hebben afspraken gemaakt over de ambities, doelstellingen en activiteiten richting 2030. Een investering vanuit het Nationaal Groeifonds in het programma Toekomstbestendige Leefomgeving voor de Circulaire Geveleconomie in 2023 vormt de financiële basis. Zo zijn de middelen beschikbaar om met deze ambitie verder aan de slag te gaan.

Vlakglasrecycling

VRN zamelt jaarlijks zamelt tussen de 85.000.000 en 90.000.000 kilogram vlakglasafval in. De sector gebruikt hiervan 10% voor de productie van nieuw vlakglas. De overige 90% is voor de productie van glaswol en verpakkingsglas. Wittekoek: ‘Dit is op zich een nuttige toepassing voor het hergebruik van vlakglas. Maar wij streven ernaar om van wat eerst vlakglas was weer nieuw vlakglas te maken. Onze doelstelling is om te komen tot een hergebruik voor de productie van nieuw vlakglas van minimaal 25%.’ Het systeem van vlakglasrecycling is financieel mogelijk door een verplichte afdracht van 30 cent per vierkante meter isolatieglas.

Gescheiden inzameling

Helaas zamelt de bouw bij de sloop van gebouwen het vlakglas niet altijd gescheiden in van ander bouw- en sloopafval. Hierdoor gaan tussen de 10.000.000 en 15.000.000 kilogram aan waardevolle grondstoffen verloren. VRN en Vakgroep GLAS zetten zich ervoor in dat dit glas in de toekomst wel gescheiden wordt ingezameld en daardoor kan worden hergebruikt. Naast vlakglasafval ontstaat er bij het vervangen van oud glas voor nieuw (hoogwaardiger) glas meer afval. Denk hierbij aan kokers van beglazingskitten, glaslatten, glasblokjes, folie en bandmateriaal op de glasbokken. Dit project onderzoekt ook op welke manier dit afval zo hoogwaardig mogelijk kan worden hergebruikt.

CO2-reductie

Materiaal dat ooit een raam, kozijn, deur of een vliesgevel was, wordt in een nieuw gebouw, zo mogelijk, weer een onderdeel van een gevel. In deze kringloop heeft CO2-reductie naast circulariteit een hoofdrol. Met het ondertekenen van het akkoord Circulaire Geveleconomie op 1 februari zijn de afspraken rondom dit proces door de betrokken brancheorganisaties en overheid vastgelegd. Het tekenen van het akkoord markeert een belangrijke mijlpaal: de overgang naar de concrete uitvoering. Het zetten van de handtekeningen vond plaats in Den Haag tijdens de start van het programma Toekomstbestendige Leefomgeving. De uitvoering omvat drie fasen. In de eerste fase worden met bedrijven processen in de kringloop en oplossingen geïnventariseerd met als doel richtingen te bepalen. De tweede fase is bedoeld voor het proefdraaien met systemen en de laatste stap betreft de zorg instandhouding naar 2030 en verder.l

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.