Glas in Video
DeNoize
Een 'kleine' en 'grote' CEO: links Aman Jindal van DeNoize, rechts Dick Benschop van Schiphol

DeNoize is blij met de resultaten van een in samenwerking met Schiphol uitgevoerde pilotproef in Zwanenburg. De startup uit Delft heeft een manier bedacht om met een ‘tegentrilling van het glas’ geluid te reduceren. Uit eerder uitgevoerde testen bleek dat het innovatieve geluidwerende glas (verkeers)geluid 3 tot 5 dB kan reduceren. De pilot toont echter nog positievere resultaten: 6,5 tot 7 dB in lage frequenties, zoals vliegtuiglawaai, en zelfs 15 dB in andere frequenties, zoals het ‘zoemende’ geluid van windmolens. Pilkington Nederland is nauw bij de ontwikkeling van het glas betrokken.

Ramen zwakke schakel qua geluid

Ramen zijn als het gaat om het weren van geluid een zwakke schakel in de gevel. Door dikker glas toe te passen, met daartussen taaie geluidwerende folies, is het mogelijk de overlast van lawaai te dempen. Maar dergelijke glaspakketten zijn dik en zwaar. DeNoize kan met ‘normaal’ glas hetzelfde bewerkstelligen. En meer: het is zelfs mogelijk het ene soort geluid te weren, verkeerslawaai bijvoorbeeld, en het andere, fluitende vogels, binnen te laten. Ook kan via de in het glas ingebouwde speaker naar wens ‘kunstmatig’ geluid laten horen: fluitende vogels, rustgevende geluiden om beter te slapen of gewoon muziek.

DeNoize en Schiphol

In het filmpje legt oprichter en CEO Aman Jindal van DeNoize uit hoe het systeem werkt en wat de resultaten zijn. ‘Samen met Schiphol’, maakt hij duidelijk, ‘hebben we onderzocht hoe en waar qua geluid de grootste frustraties zijn. Vroeg in de morgen en laat in de avond ervaren mensen de grootste problemen. Dan zijn ze over het algemeen binnen en zal onze oplossing het verschil maken. De ruimte waar we testen heeft maar één raam, een belangrijke voorwaarde om zo nauwkeurig mogelijk te kunnen meten en zodat je echt kunt zeggen “dit is de oplossing”. We nemen proeven met gewoon glas, akoestische beglazing en met onze oplossing.’

Pilkington innovator

Pilkington Nederland denkt en ontwikkelt mee aan meerdere recente innovaties met glas. Een testgevel boven de entree van het kantoor in Enschede combineert meerdere functies en in Engeland heeft een floatoven tijdelijk op waterstof gedraaid. Een ‘voorganger’ van DeNoize, want vijf jaar terug ook nog start-up, is het succesvolle Physee. Deze scale-up bouwt kleine PV-modules en sensoren in de afstandhouder van glas om zo snel te kunnen anticiperen op veranderende weersomstandigheden en daarmee energie te besparen op verwarming en koeling. Pilkington Nederland past ook deze techniek regelmatig toe.

Active noise reduction

Martijn Rietveld, Commercieel Manager Branches van Pilkington Nederland, is nauw betrokken bij al deze innovaties, zo ook het tegentrillende glas van DeNoize. ‘De techniek van DeNoize is vergelijkbaar met die van “active noise reduction” koptelefoons die reizigers in vliegtuigen veel toepassen. De koptelefoon reduceert de geluidstrilling door middel van een contratrilling tot nul. Geluidswerend glas doet in principe hetzelfde alleen dan niet met een tegentrilling maar door een trilling te dempen’, aldus Rietveld. In het filmpje deelt hij zijn enthousiasme over de resultaten en kondigt hij een vervolgonderzoek aan in het laboratorium van Pilkington in Gelsenkirchen.

Lees meer over DeNoize (‘Je moet het horen om het te geloven’) op onze site.

1 reactie op “DeNoize blij met resultaten pilot tegentrillend glas

  1. zantman schreef:

    martijn dit is wel een produkt wat past in verschillende vraagstukken van relaties maarkomt ook in klene aantallen op de markt. zouden graag meer van weten de toepassing

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.