Glas in Video
Glasdag 2022

De majestueuze glazen koepel van AFAS Experience Center heeft een diameter van 42 meter en een hoogte van ruim 24 meter. De koepel overdekt een theaterzaal die plaats biedt aan ruim 850 mensen. Het ontwerp is van Steef van der Veldt in samenwerking met Just Architect. Tussen de theaterzaal en de glazen koepel bevindt zich een foyer. Octatube is met veel plezier de technische uitdaging aangegaan om deze koepel met driehoekige glaspanelen volledig technisch uit te werken en te bouwen. Arjan Klem, Senior engineer bij Octatube, behandelde in zijn presentatie tijdens de GLASDAG 2022 het traject van ontwerp tot eindresultaat.

De GLASDAG vond donderdag 9 juni plaats in het AFAS Experience Center in Leusden. Het evenement is een initiatief van het team van Glas in Beeld. Sprekers waren: Gerard Loozekoot, Sanmukh Bawa, José Zaman, Roland Valckenborg, Anton Peters, Wout Hoogendoorn en Arjan Klem. Ton van der Veldt (oprichter en lid RvB AFAS Software) leidde de deelnemers aan de GLASDAG rond door het AFAS Theater met zijn spectaculaire glaskoepel. AGC Nederland, ThomsaGlass, OnderhoudNL en AYROX maakten de GLASDAG 2022 mede mogelijk.

Arjan Klem

Arjan Klem startte in 2012 als Engineer bij Octatube en sinds 2015 is hij Senior Engineer bij deze ‘Design & Build’ partner uit Delft. Hij speelt met een divers team een leidende rol in het ontwerpen en realiseren van complexe projecten. Naast het AFAS Dome zijn voorbeelden van projecten waaraan hij werkte Capital C Diamantbeurs (Amsterdam), Tottenham Hotspurs Experience Center (Londen), Winkelpassage (Tilburg), V&A Museum (Londen), New Atrium (Amsterdam), Van Gogh Museum (Amsterdam), Markthal (Rotterdam) en de glazen lift in het Mauritshuis (Den Haag).

In de video vertelt Klem over de onderwerpen die hij behandelde tijdens de GLASDAG 2022. Onder de video vat hij zijn presentatie samen en helemaal onderaan dit bericht zijn volledige presentatie.

Duizend glaspanelen

‘De eerste vraag die we tijdens de ontwerpfase moesten beantwoorden was hoe we een constructie konden ontwerpen waarin de glaspanelen netjes verdeeld zijn over de koepel. De koepel is bedekt met meer dan duizend isolatieglaspanelen die blind bevestigd zijn aan de achterconstructie. Vanaf de zevende ring is het glas voorzien van een dichte zeefdruk in dezelfde blauwe kleur. Deze print dient als zonwering. Aan de binnenzijde zijn deze glaspanelen bekleed met akoestische panelen.

Buizen en knooppunten

De constructie van de glazen koepel bestaat uit holle stalen buizen die de verdeling van de glazen panelen volgen. De buizen zijn met elkaar verbonden door fraai ontworpen knooppunten. Elke knoop verbindt zes buizen. In het midden van de knoop is een lichtspot geïntegreerd die afzonderlijk in alle richtingen kan worden gedraaid om de foyer aan te lichten. Alle bedrading en regelaars zijn netjes in de buizen weggewerkt. 

Er zijn diverse mock-ups gemaakt, diverse tests uitgevoerd en monsters van het snijwerk gemaakt om alle kinderziektes uit het ontwerp te halen voordat er gebouwd werd. We hebben ervoor gekozen om geen grote prefab frames te gebruiken, maar juist te werken met losse buizen en knooppunten die we ter plekke aan elkaar hebben gemonteerd. De relatief kleine elementen zijn makkelijker te hanteren. We hebben de volledige montage van de gigantische stalen buisconstructie met slechts drie personen kunnen doen. Eén persoon bediende de kraan terwijl de andere twee de stalen buizen monteerden. Onze monteurs hebben de koepel als een soort iglo opgebouwd, in vijf dagen per ring.

Visueel ontkoppeld

Architectonisch essentieel was de visuele ontkoppeling van de glazen schil van de stalen constructie. Daarom hebben we gietijzeren, donkerblauwe, gecoate voetjes ontworpen om de glaspanelen aan de staalstructuur te bevestigen. Deze voetjes zorgen ervoor dat de glazen schil losjes over de staalstructuur gevouwen lijkt. Naast de steunen hebben we ook de rubbers op maat gemaakt voor een optimale sluiting van de glaspanelen’, aldus Klem.

Presentatie Arjan Klem

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.