Nieuws
vlakglasrecycling

Vlakglas Recycling Nederland (VRN) is dit jaar twee decennia succesvol in het inzamelen en recyclen van vlakglasafval. Sinds de start in 2002 heeft VRN ruim 1.429.652 ton vlakglasafval ingezameld. Een bijdrage voor vlakglasrecycling op isolatieglas financiert de inzameling en de bijdrage is verplicht via een Algemeen Verbindend Verklaring (AVV). Omdat de AVV eind dit jaar afloopt heeft Bouwend Nederland Vakgroep GLAS bij de minister een verlenging van de bijdrage aangevraagd.

Van € 0,50 naar 0,30/m2

Twintig jaar terug bedroeg de bijdrage voor vlakglasrecycling € 0,50 per vierkante meter isolatieglas die op de Nederlandse markt werd afgezet. VRN kon door kostenbesparing en efficiënter inzamelen de bijdrage een paar jaar later met 10 cent verminderen. Inmiddels is de bijdrage al enkele jaren € 0,30 per vierkante meter. De verplichting voor afdracht van de recyclingbijdrage heeft de minister geregeld via een AVV. De huidige loopt tot met 31 december en dat is reden voor de vakgroep een verlenging van de recyclingbijdrage aan te vragen.

Naar circulair vlakglas

Hoewel de kosten voor VRN vanwege de hogere transportkosten aanzienlijk gestegen zijn, blijft de bijdrage voor vlakglasrecycling ongewijzigd op € 0,30 per m2 isolatieglas. Met een nieuwe AVV kan VRN weer vijf jaar verder. In de komende jaren zal de nadruk niet louter meer liggen op het recyclen van vlakglas, maar op het circulair maken en houden van vlakglas.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.