Nieuws
GSF Glasgroep

GSF Glasgroep is met zijn circulaire glasfabriek in Hilversum vijfde geworden in de zeventiende KVK Innovatie Top 100. Het bedrijf uit Almere is daarmee het hoogst genoteerde MKB-bedrijf uit de bouwsector. SenseGlove uit Delft is eerste geworden met een ‘robothand’. De handschoen maakt het mogelijk om een virtueel object aan te raken, te voelen en te manipuleren alsof het een echt voorwerp is.

KVK publiceert jaarlijks deze ranglijst met honderd concrete innovaties van het midden- en kleinbedrijf. De lijst omvat negen sectoren, waaronder de bouw en van de tien nominaties in deze sector in GSF de hoogst genoteerde. Bij renovaties wordt vaak een hele berg oud glas weggegooid. Zonde, vindt directeur Maarten Rood van GSF Glasgroep. Als allereerste ter wereld heeft hij met zijn bedrijf een methode ontwikkeld om oud isolatieglas opnieuw in te zetten. GSF demonteert glas dat technisch nog goed is, haalt het uit elkaar, reinigt het en isoleert het glas vervolgens. Zo zet GSF isolatieglas dat niet meer voldoet aan de huidige isolatie-eisen opnieuw in. Goed voor een vijfde plaats in de KVK Innovatie Top 100.

GSF Glasgroep levert uit voorraad

Het opnieuw inzetten van bestaand glas zorgt ervoor dat er geen winning van nieuwe grondstoffen nodig is, voorkomt de uitstoot van smeltovens voor glasproductie. Afhankelijk van het type glas leidt dit tot een CO2-reductie van 42 tot 95 procent. Bovendien is het ook een oplossing voor de oplopende levertijden van isolatieglas. Wanneer er met spoed een ruit geplaatst moet worden, heeft GSF Glasgroep nu altijd een voorraad achter de hand, zodat het bedrijf direct kan leveren. Zie ook het filmpje op onze site.

Winnaar Sensglove

SenseGlove mag zich een jaar lang het meest innovatieve MKB-bedrijf van Nederland noemen. De handschoen meet exact iedere beweging van elk gewricht in de hand en simuleert zo een zeer gedetailleerde virtuele hand. Door levensechte interacties in Virtual Reality-trainingen mogelijk te maken, stelt SenseGlove bedrijven in staat hun werknemers beter op te leiden. Ook maakt de handschoen het veilig houden van werk voor medewerkers mogelijk. Denk aan trainingen om met gevaarlijke materialen om te gaan en het uitvoeren van complexe taken met meerdere gereedschappen en voorwerpen. Ook het leren ontwerpen en testen van fysieke prototypes is een goed voorbeeld. SenseGlove bedient ondertussen meer dan 150 klanten waaronder Volkswagen, European Space Agency en het Nederlandse leger.

Succesvolle innovaties

Noord-Holland is met 26 bedrijven het best vertegenwoordigd in de KVK Top 100, gevolgd door Noord-Brabant met 21 bedrijven en Utrecht en Zuid-Holland, allebei met veertien bedrijven. Na de gezondheidsector (14 innovaties) is een groot deel van de innovaties afkomstig uit de ICT (13) en de creatieve industrie (ook 13). Meer dan de helft van de bedrijven uit de lijst heeft maximaal tien mensen in dienst. Er zijn 25 startups. Alle innovaties zijn beoordeeld op originaliteit, impact voor de samenleving en verkrijgbaarheid. Aan de KVK Innovatie Top 100 is geen geldprijs verbonden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.