Duurzaamheid
GLASDAG

DGA Francesco van Ooyen van de gelijknamige glashandel uit Landgraaf is super enthousiast over zijn elektrische busjes. Hij deelt zijn ervaringen tijdens de GLASDAG 2024 op 27 juni bij GSF Glasgroep. In onderstaande video: ‘Er bestaan veel waarheden en onwaarheden over het bereik en gedrag; ik neem de vraagtekens graag weg.’

Het mobiliteitslandschap staat veel verandering te wachten door het afschaffen van de BPM-vrijstelling op zakelijke brandstof-bestelauto’s en de komst van Zero Emissie-zones in de Nederlandse binnensteden. Elektrificatie van het wagenpark zal worden aangejaagd en bedrijven worden aangespoord een bijdrage te leveren aan verduurzaming. Dit brengt diverse nieuwe uitdagingen met zich mee. Moet ik nu al een elektrisch voertuig aanschaffen? Kan ik na 2025 nog wel mijn werk doen?

Antwoord op vragen

Veel bedrijven worstelen vanzelfsprekend met deze vragen. Om de overgang naar de invoer van ZE-zones ietwat soepeler te laten verlopen voor bedrijven is er een overgangsregeling. Euro 5 diesel voertuigen mogen nog tot 1 januari 2027 de zones in, Euro 6 diesel tot 1 januari 2028. Mede door de afschaffing van de BPM-vrijstelling vanaf 2025 kiezen veel bedrijven dit jaar nog op grote schaal voor een dieselvoertuig. Niet Glashandel Van Ooyen dat al in 2022 voor elektrische glasbussen heeft gekozen. Hoe werkt dat in de praktijk qua gewicht en actieradius? Francesco van Ooyen deelt zijn ervaringen tijdens de GLASDAG 2024.

Ondertiteling? Ga naar YouTube.

GLASDAG 2024

Kom op donderdag 27 juni naar de Glasdag 2024 met als thema ‘Energie besparen met vlakglas’. Dit unieke evenement vindt plaats in de gloednieuwe nieuwe circulaire glasfabriek van GSF Glasgroep in Almere. Waar je een exclusieve kijk krijgt op het productieproces van vlakglas. Vlakglas is het meest innovatieve bouwmateriaal, echter voor de productie ervan is veel energie nodig. Met onder meer recycling, de inzet van cullet (glasscherven) en het hergebruik van bestaand isolatieglas doet de sector er alles aan om de hoeveelheid energie en het gebruik van grondstoffen te reduceren.

De duurzaamheidsslag van de sector brengt veel vragen met zich mee.

  • Wat is low-carbon glass?
  • Hoe zinvol en economisch is het voor woningcorporaties bij een renovatie om binnendeuren, roosters en ook vlakglas te hergebruiken?
  • Kun je bestaand glas niet alleen opnieuw inzetten maar ook veredelen, lamineren en harden, en ook gecoat glas hergebruiken?
  • Welk glasproduct kies je in welke toepassing: HR++ glas, triple glas of is het beter voor vacuümglas te gaan?
  • En als je dan toch zo goed mogelijk isoleert, hoe kun je dan het beste ventileren?

Maar ook:

  • wat komt er kijken bij de keuze voor een elektrische bus, zoals bedrijfsauto’s met glasrestelen, of is het beter toch nog voor diesel te gaan?

Zes sprekers geven antwoord op deze en andere cruciale vragen tijdens de GLASDAG 2024 op 27 juni. Schrijf je nu in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.