Nieuws

Het Onderwijspark Ezinge, ontworpen door atelier PRO uit Den Haag, wordt verrijkt met een imposant glazen kunstwerk op de kopgevels van het Hart van Ezinge, de toren in het hart van het park. Het kunstwerk bestaat uit twee digitaal keramische prints op glas naar ontwerp van Driessen + Van Deijneuit Amsterdam. De twee glazen kopgevels van 10 x 21 en 8 x 21 meter zijn drager van de kunst en daarmee ‘blikvangers die deel uitmaken van de architectuur’, aldus het ontwerpduo dat morgen tijdens de ‘Dag van de Bouw‘ samen met Atelier PRO architecten een toelichting geeft op het ontwerpproces. De eerste panelen zijn inmiddels aan de gevel te zien.

Kunst en Cultuur vormen belangrijke bouwstenen in het onderwijsprogramma van scholengemeenschap Stad & Esch. De twee glazen kopgevels van de toren, die alle creatieve vakken huisvest, sprongen in het ontwerp van de architecten direct in het oog’, zegt directeur Gabi Prechtl. ‘Een monumentaal kunstwerk ‘van circa  600 vierkante meter op deze gevels zou in één klap het begrip creativiteit zichtbaar kunnen maken.’ De  tweedimensionale ontwerpen van Driessen + Van Deijne, veelal prints, worden steeds vaker in de (binnenhuis)-architectuur toegepast en komen in vele verschijningsvormen voor, zoals bijvoorbeeld als print op balkonhekken, als wandbespanning of gordijnen. De opdracht voor het Hart van Ezinge betekende een uitdagende nieuwe vraag, want nog nooit eerder hadden de twee een ontwerp gemaakt voor glaspuien van een dergelijk formaat. Voor de kopgevels ontwikkelden zij een afbeelding die lijkt op een geparachuteerde ster die uiteenvalt in een gefragmenteerde stralenkrans. ‘Dit beeld is een uitdagende baken voor de leerlingen. Een omgeving waarin de creativiteit en talenten tot bloei kunnen komen. Zoals vroeger gebrandschilderde ramen in een middeleeuwse kerk gelovigen inspireerden met Bijbelse voorstellingen, zo doen wij dat met dit hedendaagse beeld’, aldus van Driessen + Van Deijne.

Het kunstwerk is tot stand gekomen na bemiddeling en advies door Kunst en Bedrijf-Gabi Prechtl uit Naarden. De opdrachtgevers zijn scholengemeenschap Stad & Esch en Woonconcept Onroerend Goed (WOG). Voor de realisatie is samengewerkt met het glasbedrijf Si-X dat verantwoordelijk is voor de vertaling van het ontwerp naar een monumentale keramische print op glas. Het werk is uitgevoerd bij Thiele in Duitsland. ’We hebben nieuwe keramische inkten moeten ontwikkelen om tot de juiste sprankelende kleuren te komen en we hebben de machines veel fijner moeten afstellen’, zo vertelt directeur Wout Hoogendoorn van Si-X. ‘Door vele testen met bestandsvertalingen en instellingen zijn we uiteindelijk bij de juiste workfile gekomen die recht doet aan het ontwerp.’

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.