Productnieuws

De lichtkoepels van Velux hebben, aldus het bedrijf uit De Meern in een persbericht, de hoogste isolatiewaarde en voldoen daarnaast als enige lichtkoepels in Nederland aan NEN 5096 weerstandsklasse 2. Door het glaselement met HR++ veiligheidsbeglazing direct onder de koepel ontstaat een hybride opbouw. Die zorgt ervoor dat de lichtkoepels zonder toevoeging van extra materialen, zoals een barrièrestang of rekwerk, de door keuringsinstituut SHR uitgevoerde inbraakwerendheidstest (rapportcode 9275) hebben doorstaan. De lichtkoepels zijn tevens voorzien van een verstevigde kunststof opstand die aan het dakbeschot wordt vastgeschroefd, zodat de lichtkoepels niet in zijn geheel te verwijderen zijn.

NEN 5096 is recentelijk aangepast en door VROM in het Bouwbesluit aangewezen. Deze NEN-norm beschrijft welke ramen en deuren in een woning bereikbaar zijn voor inbraak en daardoor aan inbraakwerendheidklasse 2 dienen te voldoen. Naast de ramen en deuren in de gevel dienen nu ook vrijwel alle openingen op het platte dak, waaronder lichtkoepels, hieraan te voldoen. Veel aannemers en architecten zijn zich volgens Velux niet bewust van de consequenties van deze wet en schrijven nog steeds producten voor die niet voldoen aan het bouwbesluit, terwijl inbraakwerende lichtkoepels gewoon beschikbaar zijn.

De wetswijziging heeft een enorme impact op de bouw van woningen, aangezien de complete lichtkoepel in gemonteerde staat moet voldoen aan inbraakwerendheidklasse 2. De simpele toevoeging van extra sloten of tralies is hierbij niet toereikend. Een fabrikant kan dit aantonen door vooraf een testrapport te overleggen van een keuringsinstantie. Aannemers en architecten dienen hier serieus rekening mee te houden. Gemeenten moeten na oplevering van het bouwwerk immers het bouwbesluit handhaven. Indien een opdrachtgever door de gemeente voor extra kosten wordt gesteld, zal hij deze zeker succesvol verhalen op de aannemer en/of architect. Ook zullen deze hun goede naam op het spel zetten indien deze producten voorschrijven en toepassen die niet aan de wet voldoen, aldus Velux. Meer informatie: www.velux.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.